na słodko17.05.20183124
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie
Smacznego
czytaj przepis

Piękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! 

Składniki na 9 sztuk

25 g świeżych drożdży

125 ml ciepłego mleka

1 cukier waniliowy

50 g stopionego masła

1 żółtko

80 – 90 g cukru pudru

250 – 270 g mąki pszennej

mały słoiczek konfitury z czarnego bzu

posiekane migdały

rozbełtane białko do posmarowania wierzchów bułeczek

Wykonanie

  1. Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę.
  3. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut.
  4. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność.
  5. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek.
  6. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę.
  7. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną.
  8. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min.
  10. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
  11. Smacznego!

Uwielbiam wiosenne zapachy kwiatów i kwitnących drzew! Bez jest jednym z moich ulubionych!

Moja kochana pani wiosna! :*

Słoneczna sobota w parku. 

 

Słowackie zoo urzekło nas tym, że do większości klatek ze zwierzętami można było wejść. Każdy mógł dotknąć bądź pogłaskać małego misia, pelikana, papugę czy małą kózkę. To niesamowita frajda przede wszystkim dla dzieci.

Zagroda dla królików w słowackim zoo stała się dłuższym przystankiem w naszej wycieczce. 

Bardzo lubimy jeść wspólnie pod chmurką. Wtedy wszystko smakuje lepiej!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
SERNIK WIOSENNY Z RICOTTĄ
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini
na słodko
Ciasto czekoladowo-kawowe
Komentarze

4 responses to “Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie”

  1. Karatrace says:

    Bułeczki na pewno pyszne ale żeby nikogo niemwprowadzic w błąd to na zdjęciu nr 3 jest lilak a nie bez ( z lilaka się konfitur nie robi – z czarnego bzu owszem )

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Oczywiście 🙂
      Na zdjęciu co innego, w drożdżówce jeszcze coś innego 😉
      Pozdrawiam!

  2. Otka says:

    Ojej, ale mi narobiłaś smaka na takie drożdżówki. Coś za mną chodzą, bo ostatnio jadłam też dobre drożdżowe ciasto w restauracji pod Karpaczem. To chyba jakiś znak ^^. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Polecam Ci przepis. A nadzienie może być takie, jakie lubisz…;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.