na słodko23.05.20182740
Tartaletki z kajmakiem i truskawkami
Smacznego
czytaj przepis

Czekamy na nie cały rok. Truskawki! W tym roku wykorzystałam je już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie!

Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi.

Składniki na 6 tartaletek

ciasto

1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)

100 g dobrego, zimnego masła

3 płaskie łyżki cukru pudru

masa

250 g serca mascarpone

250 g śmietanki 36%

5 łyżek masy krówkowej

nadzienie

truskawki, borówki

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min.
  3. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę krówkową. Miksujemy do połączenia sie składników.
  4. Na przestudzone tartaletki wykładamy masę toffi. Całość ozdabiamy owocami.
  5. Delektujemy się wspaniałym smakiem tego deseru.
  6. Smacznego!

Nasze nowe miejsce odkryte na kulinarnej mapie Krakowa – Trattoria La Campana przy ul. Kanonicznej. Urzekł nas spokojny, przypominjący zieloną enklawę ogródek. 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułDrożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie
na słodko
następny artykułLemoniada cytrusowo - ziołowa
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.