serniki pieczone16.06.20183231
Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu
Smacznego
czytaj przepis

Ilu bym nie upiekła serników, to zawsze nadchodzi ten czas, gdy wracam do klasycznego przepisu. Tego babcinego. Tego, od którego wszystko się zaczęło. Ta cała moja przygoda z sernikowym światem. 

Dziś przepis na sernik bez spodu, taka szybsza wersja, gdyż czerwcowy czas można, a nawet trzeba lepiej wykorzystać w inny sposób i cieszyć się piękną pogodą! Sernik udekorowałam minimalistycznie sezonowymi owocami! 

Próbujcie przepis i cieszcie się letnim już smakiem moich serników!

Składniki:

1 kg twarogu półtłustego

5 jajek

200 g cukru pudru

3 łyżki śmietany kremówki

1  łyżeczka esencji pomarańczowej

1/2 cytryny

ziarenka z 1/2 1 laski wanilii

2 łyżki kaszy manny

 100 g rodzynek

2 łyżeczki smażonej z brązowym cukrem skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie
zmiksować jajka z cukrem pudrem na puch.

2. Następnie po łyżce dodawać twaróg i miksować.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski
wanilii wydrążyć ziarenka.

3. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone
wcześniej rodzynki.
4. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Sernik piec w 160C przez 1h 15 min.

Sernik wychodzi bardzo wysoki.
Polecam!

Udostępnij artykuł
serniki na zimno
poprzedni artykułSernik tiramisu bez pieczenia
zupy
następny artykułZupa - krem z batatów, dyni i oscypka
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu”

  1. Marzena napisał(a):

    Renatko wspaniały serniczek. Wpraszam się na kawałek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.