serniki pieczone16.06.201811501
Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu
Smacznego
czytaj przepis

Ilu bym nie upiekła serników, to zawsze nadchodzi ten czas, gdy wracam do klasycznego przepisu. Tego babcinego. Tego, od którego wszystko się zaczęło. Ta cała moja przygoda z sernikowym światem. 

Dziś przepis na sernik bez spodu, taka szybsza wersja, gdyż czerwcowy czas można, a nawet trzeba lepiej wykorzystać w inny sposób i cieszyć się piękną pogodą! Sernik udekorowałam minimalistycznie sezonowymi owocami! 

Próbujcie przepis i cieszcie się letnim już smakiem moich serników!

Składniki:

1 kg twarogu półtłustego

5 jajek

200 g cukru pudru

3 łyżki śmietany kremówki

1  łyżeczka esencji pomarańczowej

1/2 cytryny

ziarenka z 1/2 1 laski wanilii

2 łyżki kaszy manny

 100 g rodzynek

2 łyżeczki smażonej z brązowym cukrem skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie
zmiksować jajka z cukrem pudrem na puch.

2. Następnie po łyżce dodawać twaróg i miksować.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski
wanilii wydrążyć ziarenka.

3. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone
wcześniej rodzynki.
4. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Sernik piec w 160C przez 1h 15 min.

Sernik wychodzi bardzo wysoki.
Polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową
kulinarne podróże
Atelier Amaro w Warszawie jako pyszna niespodzianka
na słodko
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu”

  1. Marzena pisze:

    Renatko wspaniały serniczek. Wpraszam się na kawałek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.