inne14.07.20181290
„Lato herbatą pachnące” – herbata bławatkowo-różana
Smacznego
czytaj przepis

To moja druga herbaciana propozycja. Bławatek i róża. Kwiatowa, letnia herbata o delikatnym aromacie, dla miłośników mocniejszych naparów polecam dodanie małej ilości listków zielonej lub czarnej herbaty. 

Składniki (na dzbanek 0,75l)

2-3 łyżeczki suszonego kwiatu bławatka

1 płaska łyżka pokruszonej suszonej róży

1/2 łyżeczki zielonej herbaty (można użyć tez czarnej – świetnie będzie pasowała darjeeling)

Wykonanie

  1. Listki herbaciane i susz umieszczamy w imbryku/sitku w zależności, w jaki sposób parzymy. Ja zazwyczaj parzę w docelowym dzbanku, zaś potem nalewam do filiżanek używając sitka.
  2. Gotujemy wodę, najlepiej, gdyby była filtrowana. Wodą o temperaturze ok. 90-95C zalewamy susz i przykrywamy wieczkiem dzbanek. Parzymy ok. 8 min. Bławatek zmieni kolor, zblednie na lekko różowy.
  3. Rozlewamy do ulubionych filiżanek.
  4. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
kulinarne podróże
poprzedni artykuł"Śniadanie w Warszawie" - Vincent Boulangerie & Patisserie w Warszawie
serniki pieczone
następny artykułSernik cytryna z pomarańczą i kokosem
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.