serniki na zimno29.07.20182964
Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami
Smacznego
czytaj przepis

Może kiedyś nadejdzie taki czas, że na dzień swoich urodzin upiekę prawdziwy tort, a nie, jak co roku, jakąś zmodyfikowaną wersję sernika. Nie to, żebym żałowała, bo sernik odwdzięcza się smakiem, ale prawdziwy tort to jest coś!

Dziś prezentuję Wam letnią wersję sernika z zeszłego roku (przepis)  sernik jagodowo – lawendowy, tyle że teraz wzbogacony o jeszcze jeden aromatyczny dodatek. Do sernika przygotowałam sos na bazie konfitury dereniowej, lawendy i jeżyn. Sos jest wyjątkowy w smaku, jednak trzeba się do niego przekonać, bo nie każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień!

A jak przygotować taki sos?

Składniki

4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy)

10 jeżyn

4 gałązki lawendy

miód do osłody (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania.
  2. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, gałązek lawendy oraz pozostałości z jeżyn.
  3. Uwaga: jeżeli sos przygotujecie na bazie nalewki, jeżyn można dodać więcej, aby bardziej zagęścić sos.
  4. W letnie ciepłe dni sernik polewam schłodzonym sosem.
  5. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
sałatki
poprzedni artykułSałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem
na słodko
następny artykułDomowe lody jagodowe
Komentarze

4 odpowiedzi na “Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami”

  1. Justyna napisał(a):

    Piękny! 🙂 Aż szkoda zjadać 🙂

  2. Kuchcik gotuje napisał(a):

    Piękny i smakowicie wygląda 🙂 Zdecydowanie latem może zastąpić tort 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.