serniki pieczone08.09.20182742
Sernik jesienny z masłem orzechowym
Smacznego
czytaj przepis

Dlaczego sernik jesienny? A dlatego, że kojarzy się z jesiennymi smakami, z figami, orzechami i migdałami. Gałązki rozmarynu sprawiają, że sernik pachnie odświeżająco. W środku króluje wanilia z cytryną, zaś wierzch jest wprost spełnieniem marzeń naszego podniebienia. Polewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia.

A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym?

Składniki

spód czekoladowy

80g gorzkiej czekolady

60g masła (dodałam masła solonego – jest super!)

1 płaska łyżka cukru pudru

1 jajko

masa serowa

1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego

250g serka mascarpone

200g śmietanki 36%

1 szklanka cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka esencji waniliowej

5 jajek

wierzch

masło orzechowe (2 łyżki)

śmietanka 30% (2 łyżki)

maliny/borówki/figi

orzechy laskowe/migdały

gałązki rozmarynu

Wykonanie

  1. Spód: w rondelku z grubym dnem umieść masło, połamaną czekoladę, cukier. Podgrzej na małym ogniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. rondelek zdejmij z ognia, niech masa przestygnie. Do przestudzonej masy wbij całe jajko i za pomocą miotełki/rózgi połącz z masą. Masę czekoladową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz spód przez ok. 5-7min.
  2. W misie miksera umieść zmielony wcześniej twaróg. Miksuj, dodając po kolei resztę składników: po jajku, następnie cukier, mascarpone, wanilię, sok z cytryny, na samym końcu śmietankę.
  3. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu.
  4. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 
  5. Wierzch: w małym garnuszku rozpuść masło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj! Masło ma się tylko ładnie połączyć ze śmietanką w trakcie podgrzewania. Masa nie może być gorąca, tylko lekko ciepła.
  6. Masłem orzechowym posmaruj wierzch przestudzonego sernika. Wyłóż gęsto owoce oraz pokrojone kawałki figi. Udekoruj orzechami i migdałami.
  7. Ciesz swe podniebienie sernikiem!

 

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułRisotto z truflami
na słodko
następny artykułSzarlotka z figami
Komentarze

2 odpowiedzi na “Sernik jesienny z masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.