na słodko07.10.2018790
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

Niedzielny poranek. Weekend w domu. Bez wyjazdów. Bez żadnych załatwień, które staram się zrobić w tygodniu, aby sobotnio-niedzielny czas był tylko dla nas! Wstaję pierwsza i przygotowuję dla nas śniadanie. Każdy je coś innego. Ja owsiankę z żurawiną, jeżynami i borówkami. W lodówce mój wzrok przykuwa świeży owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień.

Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu!

Ciasto na tartę zawsze wylepiam w formie, potem nakłuwam widelcem. 

Maślana tarta nabierze jesiennego charakteru dzięki wdzięcznym o tej porze roku figom. Uwielbiam sezonowe ozdoby moich wypieków!

Składniki

ciasto

160 g  mąki pszennej tortowej

125-135 g zimnego masła (użyłam solonego – super!)

1 cukier waniliowy

1 łyżka drobnego cukru do wypieków

masa kajmakowo-serowa

250g twarogu (użyłam z Piątnicy)

200g masy krówkowej

1 łyżka śmietanki 36%

kilka orzechów włoskich

kilka kostek białej czekolady

suszona lawenda (opcjonalnie)

1 figa

Wykonanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia.

Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi.

Raj dla podniebienia!

Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj! Nie wahaj się użyć solonego masła do kruchego ciasta – sprawdza się rewelacyjnie.

Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie hektolitry tego napoju. Z miodem, sokiem malinowym lub porzeczkowym i cytryną.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułPieczony kurczak z gruszką i żurawiną
na słodko
następny artykułCreme brulee klasyczny
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.