na słodko22.10.20182991
Jaglany torcik z jabłkami
Smacznego
czytaj przepis

Jaglany torcik z jabłkami to lekko zmodyfikowana wersja wypieku pochodzącego z mojej książki SERNIKI SŁODKIE I WYTRAWNE, został przygotowany specjalnie dla mojej małej Solenizantki.

Pięć lat życia mojej córeczki minęło…nie wiem, kiedy… Każdego dnia jest dla nas pociechą, radością. Każdego dnia czymś nas zaskakuje – swoją niezwykłą wrażliwością, swoimi pomysłami, swoją wolnością myślenia, swoimi pasjami. Jej ogromny upór wcale nas nie przeraża – przeciwnie, daje nadzieję, że kiedyś będzie wytrwale dążyła do swoich celów i nie ustępowała w realizacji  planów czy marzeń pomimo przeszkód i przeciwności losu…

100 lat Córciu w szczęściu i miłości!

Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na  sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią.

A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami? 

Składniki

spód

100 g herbatników pełnoziarnistych

50 g roztopionego masła

mus jabłkowy

5 jabłek

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka cynamonu

4 goździki

1,5 łyżki brązowego cukru

ziarenka z 1/3 laski wanilii

masa jaglano-twarogowa

150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej

300 g twarogu półtłustego

3 mniejsze jajka lub 2 duże

3 -4 łyżki cukru pudru

sok i skórka otarta z 1/3 cytryny

ziarenka z 1/3 laski wanilii

Wykonanie

  1. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wylepiamy spód, ugniatamy i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  3. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus.
  4. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
  5. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
  6. Z lodówki wyjmujemy tortownicę. Na herbatnikowy spód wykładamy mus jabłkowy, wygładzamy delikatnie.
  7. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C, podpiekamy przez 5-8 min.
  8. Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min.
  9. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
  10. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami.
  11. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułDrożdżowe babeczki pistacjowe
na słono
następny artykułCurry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Jaglany torcik z jabłkami”

  1. Kulinarne Wyskoki napisał(a):

    Uuu, prezentuje się super! Ciekawa jestem jak torcik wyglądał z wierzchu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.