na słodko29.10.20185613
Bliny na słodko z konfiturą morelową
Smacznego
czytaj przepis

Dziś bliny na słodko. Z konfiturą morelową i serkiem ricotta, który coraz bardziej doceniam.

Sobotnio – niedzielne śniadania traktuję wyjątkowo. Dlatego staram się wtedy przygotować na nie coś niecodziennego. Szukam na nie inspiracji w internecie lub w książkach kucharskich. Całkiem niedawno moja przyjaciółka podarowała mi książkę Elisy Paganelli i Laury Ascari „Wszystkie poranki świata”, z ponad 40-stoma propozycjami na wyśmienite śniadania.

Zauważyłam, że inicjatywa rodzinnych i wspólnie przygotowywanych śniadań spodobała się naszej córce. Między innymi dzięki temu nauczyła się w ciągu miesiąca samodzielnie przyrządzać jajecznicę z żółtą papryką. W każdą sobotę i niedzielę towarzyszy nam, siedząc na kuchennym blacie i przygotowując śniadaniowy „talerzyk rozmaitości”. To ważne, aby zachęcać najmłodszych do aktywności w kuchni i samodzielnego przygotowywania posiłków.

Bliny na słodko to tradycyjne danie rosyjskie, podawane najczęściej z dżemem truskawkowym lub kwaśną śmietaną i cukrem. Bardzo często bliny piecze się w wersji wytrawnej. Proste, z naturalnych składników, a jakie smaczne!

Polecam je na śniadanie lub zwykły deser.

A jak przygotować takie bliny na słodko?

Składniki

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka suchych drożdży (instant)

250 ml ciepłego mleka

1 jajko

1 łyżka drobnego cukru do wypieków

dodatkowo do podania

konfitura morelowa i ricotta

 

Wykonanie

Mleko lekko podgrzej i wymieszaj w głębokim naczyniu z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzej i za pomocą dużej łyżki nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki.  Ciasto samo przybierze okrągły kształt. Gdy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to będzie oznaczało, że spód już się upiekł. Przewróć bliny i upiecz na złoty kolor drugą stronę. Bliny wyśmienicie smakują na ciepło z konfiturą i serkiem ricotta.

Smacznego!

Często kupuję do domu świeże kwiaty. Tym razem wybrałam kwiaty kapustki. Urzekły mnie ich kolory i struktura.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułCurry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą
na słono
następny artykułTarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem
Komentarze

3 odpowiedzi na “Bliny na słodko z konfiturą morelową”

  1. Beata napisał(a):

    Witam. W blokach ma być 250 g czy ml mleka? Dziękuję za odpowiedź. Na pewno spróbuję!

  2. Anonim napisał(a):

    ja robię z mąki gryczanej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.