na słodko15.11.20181180
Ciasto orzechowo – imbirowe
Smacznego
czytaj przepis

To ciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu.  Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu!

A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe?

Składniki

200 g orzechów włoskich

1/4 szklanki tartego imbiru

skórka otarta z 1/3 cytryny

skórka otarta z 1/3 pomarańczy

4 małe jajka

100 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki kardamonu

szczypta cynamonu

krem orzechowy

6 łyżek masła orzechowego

2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów)

1 łyżka śmietany kremówki

1,5 łyżeczki cukru pudru

wierzch

posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady

 

 

Wykonanie

Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek.

W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy.

Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Możemy do nich dodać szczyptę soli. Ubite białka delikatnie łączymy z masą orzechową. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki.

Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40-50min.

W małej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Całość możemy utrzeć łyżką, bez potrzeby użycia miksera.

Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami.

Smacznego!

Jeżeli nie przepadacie za imbirem, możecie go zamienić na tartą marchewkę. Wtedy jednak warto zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto będzie wystarczająco słodkie. W cieście zamiast orzechów włoskich sprawdzą się także orzechy laskowe. Migdały zaś mogą całkiem zmienić smak i zapach wypieku.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułKopytka z sosem pieczarkowym
na słono
następny artykułChili con carne
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.