na słodko28.11.2018890
Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi
Smacznego
czytaj przepis

Od dziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe!

A jak przygotować takie ciasto czekoladowe?

Składniki

150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady

200 g masła

1,5 szklanki cukru do wypieków

1 łyżeczka esencji waniliowej

150 ml mleka

2 łyżki oleju słonecznikowego

4 jajka

3 łyżki kakao

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 – 4 łyżki powideł śliwkowych (moje powidła miały w sobie dodatek czekolady)

wierzch

50 g gorzkiej czekolady

plasterek masła

2-3 łyżki śmietanki kremówki

posiekane orzechy laskowe

Wykonanie

  1. W wysokim rondelku o grubym dnie rozpuściłam, lekko podgrzewając czekoladę, kakao, masło i cukier. Masa powinna być lśniąca. Rondelek odstawiłam do przestudzenia.
  2. Do przestudzonej masy czekoladowej dodałam mleko, olej i esencję. Za pomocą miotełki/rózgi kuchennej połączyłam składniki, ciągle mieszając.
  3. Teraz czas na jajka. Białka oddzieliłam od żółtek i przełożyłam do misy miksera. Żółtka dodałam do masy czekoladowej i całość wymieszałam.
  4. Białka ubiłam na sztywną pianę. Ciągle miksując, delikatnie wlewałam do piany cienkim strumyczkiem masę czekoladową.
  5. Gdy masa połączyła się z pianą, partiami dodawałam mąkę, na sam koniec proszek, sodę i moje domowe powidła śliwkowo-czekoladowe.
  6. Masę przełożyłam do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1h.
  7. Wystudzone ciasto nakłułam w wielu miejscach wykałaczką i udekorowałam polewą czekoladową – czekoladę, śmietankę rozpuściłam z odrobiną masła, polałam nią wierzch ciasta w taki sposób, aby polewa mogła przez dziurki nasączyć wnętrze ciasta. Gdy polewa lekko przestygła, całość posypałam siekanymi orzechami laskowymi.
  8. Smacznego czekoladowego!

 

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułChili con carne
na słodko
następny artykułJaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.