na słodko01.12.20181120
Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
Smacznego
czytaj przepis

Witajcie w grudniu – zapraszam na propozycję śniadaniową, a w roli głównej – jaglanka!

Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy. To zaproszenie do prostego śniadania, ale w nieco elegantszej oprawie. Jaglankę podałam w kielichu, a nie, jak zazwyczaj, w miseczce czy salaterce. Tak na przekór. Aby było inaczej. Spróbujcie jaglanki, a jeżeli nie przepadacie na kaszą jaglaną, przełamcie się i przygotujcie ją ze swoimi ulubionymi dodatkami, aby ją nieco „oswoić”. Kaszę można gotować na mleczku kokosowym, ale także na mleku migdałowym. To bardzo zdrowe, wartościowe śniadanie. Swoją propozycję udekorowałam orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą. 

Wpis na jaglankę bierze udział w konkursie z Greenmorning.pl na stylizację kulinarną godną wnętrza Pałacu Kamieniec. Tego typu zadania traktuję wyzwaniowo, jednak do wygranej podchodzę z dystansem. Jeżeli uda mi się otrzymać wyróżnienie, będę niezwykle szczęśliwa, bo to radość! Ale, jeśli nie, cieszy mnie sam fakt wzięcia udziału i wykonanie zadania, jakie zakładał konkurs. Sprawdzam się wtedy sama przed sobą, czy jestem w stanie podołać temu, co należy wykonać.

Jabłkowa jaglanka

Składniki na 2 porcje

6 – 8 łyżek kaszy jaglanej

200 ml mleczka kokosowego

3 łyżeczki miodu

ziarenka z 1/3 laski wanilii

1/2 jabłka

garść orzeszków ziemnych

kilka małych bez do pokruszenia na wierzch

2 łyżeczki konfitury figowej

2 podłużne biszkopty

Kaszę płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą i kilkoma łyżeczkami mleka kokosowego, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy, uzupełniając wodę co jakiś czas. Po 10 minutach wlewamy resztę mleczka kokosowego, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotujemy całość do miękkości. Na sam koniec, tuż przed podaniem jaglankę dosładzamy miodem. Podajemy w pucharkach, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą.

Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułCiasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi
na słodko
następny artykułBabki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi - przepis świąteczny
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.