na słono13.12.20181410
Chleb „Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną
Smacznego
czytaj przepis

Ostatnio w każdy weekend piekę domowy chleb. Traktuję to jako element relaksacyjny. Przygotowywanie ciasta na chleb odpręża mnie. Sama stworzyłam przepis na zakwas żytni, sama skomponowałam przepis na chleb. Bo w próbowanych przepisach wciąż i wciąż czegoś mi brakowało. Zdałam się na całkowity eksperyment. Chleb się udał i smakował wybornie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i słodkiej suszonej żurawiny. W chwilach największej swojej świeżości smakował cudownie tylko z samym masłem i szczyptą rozmarynu!

Składniki na 1 bochenek

170g zakwasu żytniego – ja zrobiłam żytni razowy

600g mąki orkiszowej jasnej

380ml letniej wody

1,5 łyżeczki soli himalajskiej

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

garść suszonej żurawiny

mąka pszenna do podsypania

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Zakładamy końcówkę z hakiem i wyrabiamy ciasto kilka minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mój chleb rósł około pięciu godzin. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ja to zrobiłam w ten sposób: durszlak postawiłam na stole, blachę do góry dnem przyłożyłam do wierzchu durszlaka i jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach.

Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min.

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułBabki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi - przepis świąteczny
na słono
następny artykułŚwiąteczny śledzik na pajdzie żytniego chleba z orzechami i żurawiną
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.