na słodko30.12.20181230
Praliny pistacjowe z białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

***

Moja propozycja na małe co nieco, aby Nowy 2019 Rok przywitać na słodko. Trufle albo jak wolą niektórzy je nazywać – praliny pistacjowe z białą czekoladą. Są lekkie, pyszne, słodkie i mogłabym tutaj wymienić jeszcze wiele ich walorów, ale polecam je po prostu zrobić jak najszybciej niż o nich czytać. Do ich przygotowania można wykorzystać gotowy krem pistacjowy, choć od razu uprzedzam, że nie jest go łatwo dostać lub samemu przygotować pistacjowe nadzienie. Ja przygotowałam je samodzielnie. 

Takie trufle mogą być idealną słodką przegryzką na sylwestrowy wieczór i noworoczne popołudnie. A więc? Zachęcam do pracy.

***

Cieszę się, że 2018 rok już się kończy… Z pozytywnym nastawieniem czekam na ten 2019. Niech będzie on dla mnie i dla Was naprawdę dobrym czasem! Tego sobie i Wam życzę!

Składniki na praliny pistacjowe z białą czekoladą

10-12 sztuk

pasta pistacjowa

150 g pistacji

30 g orzechów nerkowca

40 g cukru trzcinowego

½ łyżeczki olejku migdałowego

3 łyżki oleju

18 g wody

dodatkowo

1 tabliczka białej czekolady

kilka posiekanych drobno pistacji

Wykonanie

pasta pistacjowa

 Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze, zmielić na pastę. Do pasty zalecane jest użycie pistacji niesolonych, jednak ja użyłam solonych.

praliny

Do rondelka o grubym dnie wrzucamy kawałki białej czekolady (ok. 3/4 tabliczki – resztę wykorzystamy do obtoczenia pralinek) oraz przekładamy pastę pistacjową. Rondelek umieszczamy w większym garnku, który stawiamy na gazie. Składniki łączymy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę umieszczamy w lodówce na ok. 45 min. 

Za pomocą małej łyżeczki formujemy małe kule ze schłodzonej masy. Kuleczki układamy np. na talerzu i ponownie schładzamy w lodówce. 

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej resztę białej czekolady. Z lodówki wyciągamy schłodzone pralinki.  Delikatnie podnosimy je z talerza za pomocą widelca. Jedną dłonią trzymając widelec z pralinką, drugą nabieramy łyżeczką rozpuszczoną czekoladę i polewamy pralinkę. Nadmiar czekolady powinien spłynąć po widelcu. Polane pralinki odkładamy na talerz, posypujemy posiekanymi pistacjami i umieszczamy w lodówce na ok. 1h. Całą akcję obtaczania pralin należy wykonać dość szybko, aby zimne pralinki nie zaczęły topić się pod wpływem ciepłej polewy czekoladowej. 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik cytrusowy mascarpone z ricottą
restauracje
Wypiekarnia – pracownia cukiernicza w Rzeszowie
na słono
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.