na słono03.01.20192270
Chleb graham na zakwasie orkiszowym
Smacznego
czytaj przepis

Od prawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Pieczenie chleba to wręcz sztuka. Ale efekty potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale i duszę!

Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę z przepisami. Piekę dwa, trzy razy w tygodniu, w weekend zdarza mi się nawet w sobotę i niedzielę. Tak to polubiłam. Czytam o hodowli zakwasu, aby pielęgnować go jak najlepiej. Bo jego trzeba pielęgnować. Wręcz z miłością. 

Zauważyłam, że pieczenie domowego chleba ma też dobroczynny wpływ na mnie. Wyrabianie ciasta relaksuje mnie, wycisza. Lubię patrzeć, jak z kilku zwykłych składników powstaje coś pysznego.

Nie mam jeszcze swojego ulubionego chleba własnego wypieku, gdyż za każdym razem piekę inny i testuję nowy przepis. I tak jest dobrze. Szukam wciąż nowych smaków.

Poniższy chlebuś to graham na moim wymyślonym zakwasie orkiszowym. Bardzo przypadł do gustu mojej mamie, której sprezentowałam połowę bochenka. 

Składniki

250g mąki pszennej chlebowej 720

250g mąki graham 1850

200g aktywnego zakwasu orkiszowego

1,5 łyżeczki soli himalajskiej

2 łyżki oliwy

400 ml letniej wody

Wykonanie

Mąki umieszczam w misie miksera. Dodaję zakwas, sól, wodę i oliwę. Za pomocą końcówki haka wyrabiam ciasto przez ok. 8 minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładam lnianą ściereczką, podsypuję mocno mąką pszenną i przekładam do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Chleb rósł ok. 4h. 

Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ja to zrobiłam w ten sposób: durszlak postawiłam na stole, blachę do góry dnem przyłożyłam do wierzchu durszlaka i jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach.

Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min.

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami
na słodko
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci
inne
„Cała przyjemność po mojej stronie” Natalii Sońskiej
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.