zupy06.01.20191080
Zupa grzybowa
Smacznego
czytaj przepis

To chyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w końcu dopracować przepis. W grzybowej niezrównana była moja babcia. Jej zupę grzybowa jadło się i oblizywało talerz.

Moja wyszła dziś bliska smaku tej babcinej. Aromatyczna, pachnąca grzybami, o gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego!

 

Składniki

bulion

2-3 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

kawałek selera, pora i kapusty włoskiej

2 liście laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

2 rozgniecione ząbki czosnku

zupa grzybowa

400 g suszonych grzybów

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka śmietanki kremówki

1,5 łyżki mąki pszennej

1 cebula

3 łyżki masła

sól, pieprz do smaku

1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

100 g makaronu łazanek

Wykonanie

Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody – w czasie gotowania się bulionu i tak część się wygotuje. Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki, rozgniatamy czosnek, dodajemy liście laurowe i ziele. Wszystko wrzucamy do wody. Gotujemy bulion przez ok. 20-25min, po ugotowaniu jarzyny usuwamy z bulionu. Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy je wodą (ok.700ml). Gotujemy je przez ok. 15min. Połowę z nich wyjmujemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy od razu do bulionu. Drugą połowę umieszczamy w blenderze. Pozostały po ugotowaniu grzybów wywar przelewamy do bulionu.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulkę. Gdy cebula zeszkli się tak, jak lubimy, dodajemy mąkę i smażymy kilka minut na złoty kolor. Zasmażkę przekładamy do grzybów do blendera, podlewamy ok. 100ml wody lub bulionu i blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z bulionem. Zupę gotujemy kilka minut, podbijamy śmietaną – obie śmietany łączymy w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do naszej zupy grzybowej. 

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułChleb graham na zakwasie orkiszowym
inne
następny artykułGarnki, które ułatwią Ci gotowanie
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.