na słono19.01.2019720
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
Smacznego
czytaj przepis

Kolejny mój chleb – tym razem pszenny na zakwasie żytnim. 

Delikatny, lekki, z chrupiącą skórką. Chleb pszenny. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Bardzo polecam!

Składniki

550 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej 750)

170 g zakwasu żytniego

150 g śmietanki kremówki

1,5 łyżeczki soli himalajskiej

150 ml wody letniej

1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Składniki umieszczamy w misie miksera. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Koszyk do wyrastania chleba lub zwykły durszlak wyścielamy lnianą ściereczką, którą mocno oprószamy mąką. Przekładamy ciasto chlebowe, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Chleb powinien podwoić objętość. Czas wyrastania to ok. 4h. 

W piekarniku umieszczamy garnek żeliwny. Piekarnik rozgrzewamy do 220C i trzymamy w nim garnek przez ok. kwadrans. Po tym czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka. Garnka niczym nie natłuszczamy. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor.

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułSzarlotka mojej Mamy - przepis rodzinny
na słono
następny artykułZakwas żytni na domowy chleb
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.