na słono14.02.201914310
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad
Smacznego
czytaj przepis

Dziś w Raju kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie.

W swojej karierze kulinarnej  dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna, wychodzą spod rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować swoje umiejętności kulinarne w tym mącznym zakresie.

A więc…leniwe po raz pierwszy!

Kluseczki leniwe zawsze przywodzą mi na myśl moje dzieciństwo. Jadło się je w wakacje, zimowe ferie, w soboty, gdy mama miała czas na gotowanie. 

Składniki

250g – 300g tłustego twarogu

1/2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

sól do smaku

Wykonanie

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Po zmieleniu wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę i jajko. Całość łączymy dłońmi, szybko zagniatając ciasto i formując z niego kulę lub walec. Odkrawamy kawałki ciasta z kuli i formujemy z nich wałki, które następnie lekko rozpłaszczamy na pomocą noża. Kroimy ukośnie małe kawałki. 

W garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kluseczki, gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Kluseczki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą.

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
SAŁATKA LETNIA – z rzodkiewką, bobem i jajkiem
na słono
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym
inne
O Babci i Dziadku, czyli o ważnych bliskich, którzy nie są już blisko mnie…
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.