na słodko06.04.20192210
Słodka tarta z konfiturą z płatków róży
Smacznego
czytaj przepis

To moja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści Wasze podniebienia i Waszych gości.

Składniki

ciasto

1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka

100 g zimnego masła

2,5 łyżki cukru pudru

nadzienie

100 g konfitury z płatków róży

50 g miękkiego masła

wierzch

płatki migdałowe  i kokosowe

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
  2. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
  3. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
  5. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
  6. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej ilości cukru.
  7. Schłodzone ciasto smarujemy masą różaną i posypujemy gęsto płatkami migdałowymi i kokosowymi.
  8. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
restauracje
Letnia kolacja w Pesto Ristorante na krakowskim Kazimierzu
na słono
Kaszotto z grzybami
serniki na zimno
Serniczek na zimno z kremem arachidowym, ciasteczkami i owocami
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.