na słodko31.08.20198360
Ciasteczka mocno czekoladowe
Smacznego
czytaj przepis

To nie nowość, że czekolada jest dobra na wszystko! A skoro kończą się wakacje, to musowo trzeba się z jej pomocą pocieszyć! Prezentowane dziś ciasteczka są jej pełne! Co więcej, w trakcie ich kosztowania można natrafić na kawałek tak dużej dawki czekolady, że jest ona mimo pieczenia wciąż lekko płynna, dlatego uważam, że te ciasteczka wprost rozpływają się w ustach! Próbujcie!

A czego potrzebujesz do upieczenia ciasteczek?

200 g dobrej czekolady o zawartości 70-80% kakao

2 duże jajka

60-70g masła (dodałam lekko solonego) 

120 g drobnego cukru do wypieków

50 g maki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Jajka z cukrem zmiksuj na kogel-mogel. Około 120g czekolady roztop w rondelku o grubym dnie razem z masłem. Wymieszaj i odstaw z ognia. Masę jajeczną połącz powoli z przestudzoną czekoladą. Dodaj mąkę z proszkiem, a na sam koniec wsyp posiekaną na dość duże kawałki resztę czekolady. Masę przełóż do folii i umieść na 15min w zamrażalniku. Po tym czasie łyżką nabieraj masę i wykładaj w pewnych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez 10 minut. Ciasteczka będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do przestudzenia. A potem już częstuj się! 

Chciałoby się letnie chwile zatrzymać jak najdłużej… Jako że lubię podróżować, wspomnienia z wyjazdów staram się pielęgnować jak najdłużej, ciesząc się nimi lub dzieląc. Szkoda mi lata i tego słonecznego, najlepszego czasu…

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Kapuśniak na wędzonce
na słono
Chleb pszenno – żytni z otrębami i szałwią i o pewnym październikowym wieczorze
zupy
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.