na słodko15.09.20192140
Słoneczne ciasto cytrynowe
Smacznego
czytaj przepis

Tym ciastem chciałam zatrzymać uciekające powoli słoneczne lato. Intensywna barwa jajek sprawiła, że kolor ciasta był niesamowity! Ciasto ma charakter babki lub keksa. Robi się je bardzo szybko. Za sprawą sporej ilości otartej skórki cytrynowej pachnie świeżo, a smakuje mocno cytusowo. Jeżeli nie przepadcie za takimi smakami, to zawsze można zmniejszyć ilość skórki i soku cytrynowego na rzecz np. esencji waniliowej.

Czego potrzebujesz do upieczenia ciasta?

sok i skórka otarta z 2 cytryn (można zmniejszyć ilość, jeżeli nie przepadasz za mocno cytrynowymi smakami)

1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru

250 g jogurtu naturalnego (rzadszego)

3 jajka

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Całe jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i miksuj. Następnie dodaj skórkę otartą z cytryn i sok z nich. Teraz czas na produkty „suche”. Do masy jajecznej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, następnie dodaj olej i jogurt. Zmiksuj szybko, ale tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45-50 min.

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Muffinowy duet bananowo-śliwkowy pod lukrem
na słodko
Letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują oraz kilka słów o wyborze eleganckich kieliszków
na słono
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.