zapiekanki02.11.20191903
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem
Smacznego
czytaj przepis

Jesienią niezwykle cenię sobie zapiekanki lub jednogarnkowe dania. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. Ten prezentowany Wam dziś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa!

A co jest potrzebne do zapiekanki?

dla 4 -5 osób

Składniki

1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie

200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie

100 g boczku pokrojonego w plasterki

100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo

50 g sera żółtego 

niewielka ilość tartego parmezanu

sos beszamelowy

80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka

sos śmietankowo – jajeczny

2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. 

Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien mieć plynną konsystencję. W przypadku, gdy sos  zgęstnieje, dodaj więcej mleka. Na sam koniec wsyp startą gałkę muszkatołową. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki, powinien spłynąć do dolnych składników.

Przygotowujemy sos jajeczny. Jajka rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki.

Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem.

Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. 

Zaproś bliskich do stołu i częstuj!

Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu degustacyjnego mieliśmy okazję spróbować pięciu dań, które okazały się wariacją tak wielu wspaniale połączonych smaków, że moje podniebienie wprost oszalało! 

Poniżej zdjęcie deseru – kremu angielskiego z pieprzem seczuańskim, limonką i świeżym grejpfrutem. Mistrzostwo!

Nasza dziewczynka – fanka pasty z sosem pomidorowym dostała taką jego prześlicznie skomponowaną wersję.

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
podróże
Paryskie wakacje
zupy
Zupa rybna
na słodko
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami
Komentarze

3 responses to “Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem”

  1. Anna says:

    Obłędnie wygląda ta zapiekanka chyba mam już pomysł na obiad.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszę się! Dziękuję 🙂

  2. eee says:

    Niech przypadkiem ktoś nie pomyśli, że to danie jest daniem jednogarnkowym. Jest prze-mega-dużo-garnkowym 😎 Oby wyszło smaczne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.