na słodko16.06.201438214
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo udany wypiek, który powinien wielu osobom przypaść do gustu. Czekoladowy akcent świetnie współgra z pomarańczą, delikatną nutą kokosową i kroplą niebywale smacznego musu na bazie kwaskowatego rabarbaru, soczystej pomarańczy i dodającego słodyczy syropu z passiflory.
Czy mam zachęcać dalej?

Składniki:
spód
100g mąki pszennej
2 łyżki kakao
75g masła
25g wiórków kokosowych
1 jajko
50g cukru pudru
wierzch
4 jajka
1 żółtko
200g cukru pudru
150ml śmietany 18%
sok + skórka z 1 pomarańczy
mus
1 łodyga rabarbaru
1 pomarańcza
3 łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu)
Wykonanie:
Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto “nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans.
Przygotować nadzienie: jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać delikatnie. Masę przelać na wystudzony spód. Piec 50min w 160C.
Teraz mus: oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do rondelka, pomarańczę podobnie. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do połączenia się składników w gęsty sos.
Osłodzić syropem. Mus przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łusek rabarbaru i białej otoczki pomarańczy.
Tartę podawać posypaną cukrem pudrem w towarzystwie musu.
/przepis na tartę pochodzi od Czekoladki, a mus jest mojego pomysłu/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owsianka kokosowo – śliwkowa
na słodko
Ekspresowa wiosna na talerzu
na słodko
Lemoniada cytrusowo – ziołowa
Komentarze

14 responses to “Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory”

  1. Olka says:

    Mnie nie trzeba zachęcać….. gdybym mogła porwała bym cały kawał tej pychotki :)))

  2. Wygląda bajecznie. Ale… musze trochę przystopować ze słodkościami. Niestety. Tak więc oko nacieszę i ćwiczę silną wolę 🙂

  3. V!ckyVamp!re says:

    Zaraz poliżę ekran ^^

  4. Karmel says:

    Renia, jesteś mistrzynią słodkości :))

  5. Marzena says:

    Wszystko mi tu pasuje:-)) Pycha:-)

  6. gin says:

    Wygląda smakowicie 🙂

  7. Ola says:

    raj jeśli chodzi o wybór składników!

  8. Marcela says:

    mmmm… wyglądato bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p

  9. Back Taste says:

    Tarta 😉 dla mnie brzmi idealnie.

  10. AZgotuj! says:

    Mocno, mocno owocowa 🙂 Pyszna

  11. Luka Li says:

    Wspaniała tarta!

  12. Back Taste says:

    Szukałam tego syropu, ale udało mi się znaleźć tylko z marakui.

  13. DżemDżus says:

    Ależ fantastyczne połączenie smakowe. Porywam kawałek tej pychotki 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.