na słodko16.06.201438214
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo udany wypiek, który powinien wielu osobom przypaść do gustu. Czekoladowy akcent świetnie współgra z pomarańczą, delikatną nutą kokosową i kroplą niebywale smacznego musu na bazie kwaskowatego rabarbaru, soczystej pomarańczy i dodającego słodyczy syropu z passiflory.
Czy mam zachęcać dalej?

Składniki:
spód
100g mąki pszennej
2 łyżki kakao
75g masła
25g wiórków kokosowych
1 jajko
50g cukru pudru
wierzch
4 jajka
1 żółtko
200g cukru pudru
150ml śmietany 18%
sok + skórka z 1 pomarańczy
mus
1 łodyga rabarbaru
1 pomarańcza
3 łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu)
Wykonanie:
Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto “nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans.
Przygotować nadzienie: jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać delikatnie. Masę przelać na wystudzony spód. Piec 50min w 160C.
Teraz mus: oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do rondelka, pomarańczę podobnie. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do połączenia się składników w gęsty sos.
Osłodzić syropem. Mus przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łusek rabarbaru i białej otoczki pomarańczy.
Tartę podawać posypaną cukrem pudrem w towarzystwie musu.
/przepis na tartę pochodzi od Czekoladki, a mus jest mojego pomysłu/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Domowe lody jagodowe
inne
Garnki, które ułatwią Ci gotowanie
na słono
Chleb żytni na zakwasie
Komentarze

14 responses to “Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory”

  1. Olka says:

    Mnie nie trzeba zachęcać….. gdybym mogła porwała bym cały kawał tej pychotki :)))

  2. Wygląda bajecznie. Ale… musze trochę przystopować ze słodkościami. Niestety. Tak więc oko nacieszę i ćwiczę silną wolę 🙂

  3. V!ckyVamp!re says:

    Zaraz poliżę ekran ^^

  4. Karmel says:

    Renia, jesteś mistrzynią słodkości :))

  5. Marzena says:

    Wszystko mi tu pasuje:-)) Pycha:-)

  6. gin says:

    Wygląda smakowicie 🙂

  7. Ola says:

    raj jeśli chodzi o wybór składników!

  8. Marcela says:

    mmmm… wyglądato bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p

  9. Back Taste says:

    Tarta 😉 dla mnie brzmi idealnie.

  10. AZgotuj! says:

    Mocno, mocno owocowa 🙂 Pyszna

  11. Luka Li says:

    Wspaniała tarta!

  12. Back Taste says:

    Szukałam tego syropu, ale udało mi się znaleźć tylko z marakui.

  13. DżemDżus says:

    Ależ fantastyczne połączenie smakowe. Porywam kawałek tej pychotki 🙂

Leave a Reply to AZgotuj! Cancel reply

Your email address will not be published.