Znowu po mojemu. Bo do każdego przepisu dorzucę coś od siebie.
Wyraziste, pikantne danie, do którego dorzuciłam smaczną soczewicę oraz ukochaną cukinię.
Mięso warto przygotować dzień wcześniej, aby było soczyste i dobrze “przeszło” przyprawami.
Składniki:
marynata do mięsa:
150ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz kolorowy
danie
400g filetu z indyka
tłuszcz do smażenia
1 puszka pomidorków
2 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
150g soczewicy
1 marchewka
4 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu na rumiany kolor.
Do rondla z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię i przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem.
wiesz co? to chyba smakowałoby mi 🙂 i to baaaaaaardzo 🙂
pyszne to musi być! jestem właśnie po pływaniu i chętnie bym takie danko zjadła
Z takimi składnikami ten indyk musi być niesamowity. Ta marynata nadaje smak całej potrawie. Super!
Aromat tego dania aż ,, czuję u siebie,, :)) a smak musi być powalający…. gdybym miała indyka pod ręką już bym zabrała się do pichcenia…:))
Miłej niedzieli 🙂
mmm…. kocham tikka masala.. zazwyczaj jem takiego kurczaka…. a Twój przepis- bajka!
musi być fajne, kuchnię indyjską próbowałam z raz czy 2 w życiu
pycha! uwielbiam takie dania, mogłabym je jeść codziennie:))
Uwielbiam różne smaczne dania.
pozdrawiam milutko i życzę ciepłej,spokojnej niedzieli.
Szczerze mówiąc nie próbowałam wersji z soczewicą, jestem ciekawa smaku.
Wygląda wyśmienicie:)
Pozdrowienia!
Ta ilość przypraw zapowiada wspaniałe danie!
kurcze ale pyszne a mnie lekarz zabronił pikantnych przypraw i jak tu żyć;)
obiad wspaniały, ale ja i tak czekam z niecierpliwością na jakiś deser 😀
Bardzo lubię hinduskie smaki! Kuchnia azjatycka jest tak aromatyczna, że przyprawia mnie o błogi zawrót głowy!
Moje smaki:) kumin ,kolendra uwielbiam to musi byc bardzo smaczne!Pozdrawiam
Super obiadek! I jaki aromatyczny!
świetny obiad!
Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web site is in fact fastidious and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.
Awesome web page you’ve gotten here.