Składniki:
ciasto:
125g mąki pszennej
75g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
3 jabłka
50g masła
100g śmietanki kremówki
140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers)
Wykonanie:
ciasto: do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!).
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C.
/inspiracja Chabrowe Pole/
mmm… kocham takie połączenie… jabłka i karmel z czekoladą… coś pysznego!
coś wspaniałego! taka kompozycję smaków uwielbiam
mmm…bosko to wygląda 😀 a za mną szarlotka albo tarta z jabłkami chodzi już jakiś czas ;> po tych zdjęciach jeszcze bardziej mi się jej zachciało 😉
czekolada zawsze:) super szybki i pyszny deser:)
No Kochana, z tym sosem to już czysta rozpusta:)) Ale pycha!
łyżkami człowiek by jadł…:)
czemu nie:)
Tak jak mi ostatnio posmakowały jabłka zapieczone z karmelem, tak twoja tarta musiała być boska:-))
Tym sosem to mnie powaliłaś – boski!
Jejku, niebo! Cudowne połączenie! 🙂
Wow, ta tarta jest wspaniała! *.*
Świetny pomysł!
Mmm, wygląda wspaniale 🙂
Reniu,jestem w raju!
No tak, a ja głodna przed monitorem;)
To ja rozumiem, wspaniała 🙂
Wygąda bardzo apetycznie;)
ale kusisz smakołykami 🙂
I jak tu się oprzeć takim słodkościom? 🙂