na słodko07.04.201441218
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym
Smacznego
czytaj przepis
Zielona już trawa, pąki już na drzewach.
Kwiaty w wazonie, a w koszyku jabłka.
To może wiosenna tarta z jabłkami?

Składniki:
ciasto:
125g mąki pszennej
75g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
3 jabłka
50g masła
100g śmietanki kremówki
140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers)
Wykonanie:
ciasto: do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!).
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C.
/inspiracja Chabrowe Pole/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Rozwiązanie konkursu sernikowego
na słodko
Piernikowy czekoladowiec
serniki na zimno
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu
Komentarze

18 responses to “Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym”

  1. Marcela says:

    mmm… kocham takie połączenie… jabłka i karmel z czekoladą… coś pysznego!

  2. coś wspaniałego! taka kompozycję smaków uwielbiam

  3. mmm…bosko to wygląda 😀 a za mną szarlotka albo tarta z jabłkami chodzi już jakiś czas ;> po tych zdjęciach jeszcze bardziej mi się jej zachciało 😉

  4. Aska gotuje says:

    czekolada zawsze:) super szybki i pyszny deser:)

  5. Karmel says:

    No Kochana, z tym sosem to już czysta rozpusta:)) Ale pycha!

  6. Monika says:

    łyżkami człowiek by jadł…:)

  7. Ola says:

    czemu nie:)

  8. Marzena says:

    Tak jak mi ostatnio posmakowały jabłka zapieczone z karmelem, tak twoja tarta musiała być boska:-))

  9. Ivka says:

    Tym sosem to mnie powaliłaś – boski!

  10. Kasia says:

    Jejku, niebo! Cudowne połączenie! 🙂

  11. Martha says:

    Wow, ta tarta jest wspaniała! *.*
    Świetny pomysł!

  12. gin says:

    Mmm, wygląda wspaniale 🙂

  13. Amber says:

    Reniu,jestem w raju!

  14. AZgotuj! says:

    No tak, a ja głodna przed monitorem;)

  15. Sosna says:

    To ja rozumiem, wspaniała 🙂

  16. Magdalena P. says:

    Wygąda bardzo apetycznie;)

  17. ale kusisz smakołykami 🙂

  18. I jak tu się oprzeć takim słodkościom? 🙂

Leave a Reply to Ivka Cancel reply

Your email address will not be published.