na słodko15.01.201340020
Babka z żurawiną
Smacznego
czytaj przepis
Zimowy pejzaż za oknem, a na ekranie Shirley Maclaine. 
Książkowy rozdział zaznaczony starym zdjęciem. 
Parapet z obudzoną do życia orchideą.
Jeden dzień z kilkoma, tymi samymi pytaniami: Co dziś pieczesz?
Babkę. Z żurawiną.
Jest rewelacyjna!
Puchata, pachnąca wanilią i pomarańczą, czyli moim ulubionym zestawieniem aromatów.
Na zimowe śniadanie ze szklanką mleka lub na deser do kawy.

 Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 szklanka soku pomarańczowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g miękkiego masła
70g żurawiny
kruszonka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.
Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.
Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z masłem i płatkami, zagnieść palcami i pokruszyć na ciasto w keksówce.
Piec 1h w 170-180C.

Babka jest pyszna z mlekiem!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Sorbet z mango i kiwi
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.3
serniki pieczone
Sernik bakaliowy
Komentarze

20 responses to “Babka z żurawiną”

  1. Karmel says:

    rewelacja! mogłabym zjeść chyba całą od razu;))

  2. Klaudia P. says:

    jejku jak to idealnie wygląda! <3

  3. Anonimowy says:

    Jak wszystko, co wychodzi spod ręki Reni!!! Ucałowania, Twoja Ania 😉

  4. W kuchni Uli says:

    lubię takie ucierane ciasta, bardzo fajna kruszonka z migdałowymi płatkami

  5. Kasia Cukier says:

    Ale Ci ta babka wyszła 🙂 ja rano bym się nią zajadała z przyjemnością 🙂 z ciepłym mlekiem lub kakao mmmm 🙂

  6. madlene17 says:

    Ta babka wygląda niesamowicie. Puszysta, delikatna – a te dodatki – po prostu musi byc pyszna:)

  7. Anonimowy says:

    Rewelacja! Jesteś niesamowita:) Pozdrawiam cieplutko:)
    Małgosia K.

  8. Magda says:

    Wygląda smakowicie 🙂 Taka puszysta, wilgotna i dodatek żurawiny mnie zachwyca 🙂 Chętnie pokusiłabym się o kawałek!

  9. Na śniadanie do ciepłego mleka :} Pyszotka!

  10. Andźka says:

    Mmmm a ja podkradłabym kawałeczek jeszcze ciepłej i posmarowała solidnie masłem- pycha!

  11. Julia ♥ says:

    Kocham żurawinę! A z taką babką to super połączenie 😉

  12. Gosia says:

    wygląda przecudnie!

  13. gin says:

    Mniam, taka puchata, i z kruszonką, i żurawiną moją ulubioną… Mogę kawałeczek…?

  14. Ervisha says:

    Prawdziwa rozkosz ;D

  15. ja poproszę taką na śniadanie z filiżanką nieodzownej kawy 🙂

  16. Amber says:

    Żurawina i kruszonka…
    Raj,prawdziwy raj dla podniebienia!

  17. Anika says:

    Babeczka wygląda przecudnie! Musi być smakowita! Warto by wypróbować!!:)

  18. Marta says:

    żurawinę uwielbiam, a babeczka całkiem niezła 🙂

  19. Mam akurat opakowanie żurawiny, muszę wypróbować tą babeczkę 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.