Zimowy pejzaż za oknem, a na ekranie Shirley Maclaine.
Książkowy rozdział zaznaczony starym zdjęciem.
Parapet z obudzoną do życia orchideą.
Jeden dzień z kilkoma, tymi samymi pytaniami: Co dziś pieczesz?
Babkę. Z żurawiną.
Jest rewelacyjna!
Puchata, pachnąca wanilią i pomarańczą, czyli moim ulubionym zestawieniem aromatów.
Na zimowe śniadanie ze szklanką mleka lub na deser do kawy.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 szklanka soku pomarańczowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g miękkiego masła
70g żurawiny
kruszonka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.
Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.
Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z masłem i płatkami, zagnieść palcami i pokruszyć na ciasto w keksówce.
Piec 1h w 170-180C.
Babka jest pyszna z mlekiem!
rewelacja! mogłabym zjeść chyba całą od razu;))
jejku jak to idealnie wygląda! <3
Jak wszystko, co wychodzi spod ręki Reni!!! Ucałowania, Twoja Ania 😉
lubię takie ucierane ciasta, bardzo fajna kruszonka z migdałowymi płatkami
Ale Ci ta babka wyszła 🙂 ja rano bym się nią zajadała z przyjemnością 🙂 z ciepłym mlekiem lub kakao mmmm 🙂
Ta babka wygląda niesamowicie. Puszysta, delikatna – a te dodatki – po prostu musi byc pyszna:)
Rewelacja! Jesteś niesamowita:) Pozdrawiam cieplutko:)
Małgosia K.
Mogłam odkroić kawałek i Ci przywieźć, skoro tak pędziłyśmy dziś do siebie;)
Wygląda smakowicie 🙂 Taka puszysta, wilgotna i dodatek żurawiny mnie zachwyca 🙂 Chętnie pokusiłabym się o kawałek!
Na śniadanie do ciepłego mleka :} Pyszotka!
Mmmm a ja podkradłabym kawałeczek jeszcze ciepłej i posmarowała solidnie masłem- pycha!
Kocham żurawinę! A z taką babką to super połączenie 😉
wygląda przecudnie!
Mniam, taka puchata, i z kruszonką, i żurawiną moją ulubioną… Mogę kawałeczek…?
Prawdziwa rozkosz ;D
ja poproszę taką na śniadanie z filiżanką nieodzownej kawy 🙂
Żurawina i kruszonka…
Raj,prawdziwy raj dla podniebienia!
Babeczka wygląda przecudnie! Musi być smakowita! Warto by wypróbować!!:)
żurawinę uwielbiam, a babeczka całkiem niezła 🙂
Mam akurat opakowanie żurawiny, muszę wypróbować tą babeczkę 😉