zapiekanki27.05.201498011
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo smaczna i szybka propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!

 

 

Składniki:
2/3 opakowania ciasta francuskiego
3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości
3 pieczarki
4 plastry kiełbasy salami
4 plastry sera żółtego
150g zielonych szparagów
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki śmietanki 30%
czosnek granulowany
tymianek
papryka słodka mielona
oregano
sól, pieprz
1/2 pomidora
Wykonanie:
Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą,
pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać.
Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry sera i salami. Tę warstwę można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane w lekko
osolonej wodzie. Ułożyć szparagi, naprzemiennie, raz trzonkiem do góry, a
raz główką. Na szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować
dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano. Piec w 190C przez 30-40minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
na słodko
Ciasto czekoladowe “Czarne Malibu”
serniki pieczone
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione
Komentarze

11 responses to “Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami”

  1. Mniam, mniam… to moje smaki. Napakowałaś same wspaniałe nadzienie do tej zapiekanki. I jeszcze tak pięknie wygląda 🙂

  2. Karmel says:

    ojej, ale smakowita!!!

  3. Ivka says:

    Moje smaki- uwielbiam!

  4. Kasia says:

    Wygląda wspaniale, bardzo lubię takie dania 🙂

  5. Back Taste says:

    No i teraz idę do kuchni i będę robić kolacje, a wszystko przez Ciebie ;p

    Pozdrawiam:)
    Di

  6. Marzena says:

    Wszystko to co lubię, pycha:-)

  7. Marcela says:

    ja Cię! jaka ładna i staranna! pycha!

  8. candy says:

    Bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym z chęcią kawałek 🙂 też robiłam w tym sezonie tartę ze szparagami, ale nieco inną niż Twoja 😉

  9. zjadłabym, bo smacznie wygląda :)pozdrawiam .

  10. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published.