
Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek.


Składniki
500 g twarogu półtłustego
500 g serka ricotta
100 g śmietanki 36%
3 duże jajka
starta skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
5 – 6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki olejku pomarańczowego
4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej
(do ozdoby)
wiórki kokosowe
cukier ozdobny
Wykonanie
- Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie.
- Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy.
- Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy.
- Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić.
- Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę.
- Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 200C.
- Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C.
- Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.
- Ciasto schłodzic w lodówce.
- Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi.
- Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników.
- Smacznego!
Mój przepis bierze udział w akcji:


Wspaniały! Myślę, że będzie idealny na ciepłe lato (tylko czy będzie ciepłe w tym roku? ;))
Reniu, upiekłam sernik z żurawiną wg Twojego przepisu, wyszedł cudowny w smaku (choć dałam żurawinę kandyzowaną, bo świeżej nie dostałam), ale bardzo się kruszył. Czy to mógł być brak ricotty, której też nie mogłam dostać, więc dałam 200 g zwykłego twarogu, tzn razem 1200 g (ilościowo tyle, ile w przepisie)? Dodam, że twaróg był nie z wiaderka, ale trzykrotnie mielony.
Kasiu!
Cieszę się, że sięgnęłaś po mój przepis.
Przyczyną kruszenia się sernika mógł być rodzaj twarogu. Czasem trafi się suchy, wtedy dodaję więcej śmietanki kremówki lub 36%. Następnym razem tak wypróbuj. Kruszeniu zapobiega także dodatek mascarpone lub właśnie ricotty.
Najważniejsze, że smak uraczył podniebienie
A jednak, tak czułam, że to może ser
Dziękuję Reniu za wskazówki 
A sernik był na święta i wszystkim smakował, byłam dumna z niego :))
Cieszę się bardzo!

Pamietam, że gdy robiłam go do książki wyszedł mi niezwykle delikatny i smakował mimo kwaskowatej nuty
Masz prawo byc dumna!
Ja jestem również dumna z Ciebie!
Reniu, nawet nie wiesz, jakie mi skrzydełka urosły :)) Dziękuję :)) Będę ćwiczyć dalej, oczywiście wykorzystując Twoje przepisy
A ja będę mocno kibicować swojej bardzo, ale to bardzo wiernej kibicce :):)
Uściski!
Kocham serniki, a Twój wygląda cudownie <3 Piękne zestawienie smaków, ta mięta musi tak przyjemnie orzeźwiać… A z ricottą to rzeczywiście musi być niesamowicie lekki, ach cudny po prostu *.*
I dziękuję za udział w akcji, taki sernik w niej to zaszczyt
Pięknie dziekuję za tak miłe słowa!

Przyznaję, że ten sernik niezwykle mi spasował pod wieloma względami
A do akcji przystąpiłam z miłą chęcią
Kolejny smaczny sernikowy wpis….ślinka cieknie
Dziękuję!
nieskromnie mówiąc 
Ten akurat udał się rewelacyjnie pod wieloma względami
Cóż, znowu muszę wypróbować!
Koniecznie, Kasiu!
sernik jak marzenie! i cudne zdjęcia : )
Sernik wygląda rewelacyjnie!
Cudowny i niezwykle smakowity sernik
Prezentuje się bajecznie!
<3
Uwielbiam takie serniczki, cuudo!!!
Taki własnie jest IDEAŁ:)
Ile minut należy miksować sery z cukrami oraz na jakich obrotach miksera? Dziękuje za podpowiedź:)
Obroty te średnie. Zawsze miksuję do połączenia sie składników i efektu porządnego zmiksowania. Masa serowa powinna być też puszysta.