Czerwiec. Lato w pełni wiosny! Jeżeli tylko mam sposobność, smakuję to, co dookoła. W jeden z weekendów jadę do Komborni. To miejsce, które już dawno chciałam zobaczyć. Wine&Garden Hotel to urokliwe miejsce położone daleko od miasta, od szumu, od skupisk ludzkich… Cisza, śpiew ptaków, wspaniałe udogodnienia sprawiają, że człowiek jakby odradzał się…Miejsce sprzyja rekreacji, zapewnia odpoczynek dla oka, ciała, duszy … i dla podniebienia! Wspaniały czas! Kilka ujęć dla podzielenia się. Zapraszam!
A w przepisie sernik – w małej formie z kaszą jaglaną, z dodatkiem cappuccino. Smakujcie!
Składniki na małą formę 18cm
(ja masę przełożyłam do różnych wielkościowo foremek i ramekinów)
300 g twarogu półtłustego zmielonego
100 g kaszy jaglanej ugotowanej z łyżką cukru pudru
100 g serka mascarpone
2 duże jajka
ziarenka z 1/3 laski wanilii
4 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego
4 łyżki cukru pudru lub według ulubionej słodkości
Wykonanie
Kaszę jaglaną wsypujemy na rondelka o grubym dnie, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, co jakiś czas uzupełniając płyn. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, łączymy z cukrem pudrem i miksujemy, dodając w trakcie miksowania po jajku oraz po łyżce przestudzonej kaszy jaglanej. Następnie czas na wanilię, serek mascarpone i sypkie cappuccino. Masę serową przekładamy do foremek, ramekinów lub małej tortownicy. Pieczemy w 180C przez 45 – 50min. Serniki podajemy schłodzone.
Obiekt składa się z trzech części – dworu (widoczny na zdjęciu), Wine & Garden Hotel (na zdjęciu niżej) oraz budynku z salą konferencyjną.
Nasze lekkie posiłki na krośnieńskim rynku – z racji upalnej pogody razem z koleżankami wybrałyśmy lekkie sałatki – każda inną. Miejsce to restauracja Posmakuj Krosno.
Miejsce urzekło mnie od razu! Można powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia!
Sałatka z grecka w Wine & Garden Hotel
Wszędzie, gdzie mogę, kosztuję serników. Tym razem na moim podniebieniu zagościł sernik chałwowy z sosem malinowym.
Leave a Reply