
Moja sernikowa pasja to już zabawa smakami. I to taka zabawa sprawiająca radość nie tylko mnie samej, ale przede wszystkim podniebieniom innych… Ja bawię się tutaj tworzeniem czegoś nowego na bazie czegoś stworzonego wcześniej. Nie jestem w stanie jednrgo przepisu powtarzać ciągle, w kółko, do znudzenia. Każdę wyciągnięcie tortownicy na sernik to moment, kiedy uruchamia się moja kratywnośc, kiedy zastanawiam się, jakie smaki mogłabym dziś połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…



Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki

Składniki
spód
80 g herbatników
garść orzechów laskowych
kilka igiełek świeżego rozmarynu
4 szt pierników
50 g rozpuszczonego masła
masa
500 g tłustego twarogu
500 g półtłustego twarogu
100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej)
4 jajka
mała garść posiekanych orzechów laskowych
100 g posiekanych pierników
100 g chałwy waniliowej
sok z 1/2 cytryny
wierzch
stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką śmietany 18%
posiekane pistacje / pokrojone pierniki / figi / posiekane orzechy laskowe/ gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie
- Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
- Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Orzechy siekamy na drobno.
- Twaróg tłusty i półtłusty mielimy. Miksując, dodajemy po jednym jajku oraz stopioną i przestudzoną czekoladę. Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy wolno do połączenia się składników.
- Masę serową dzielimy na 2 części.
- Z pokruszonych pierników zabieramy ok. 2 – 3 łyżki tej kruszonki i odstawiamy np. na spodku.
- Do pierwszej części masy twarogowej dodajemy pokruszone pierniki, delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.
- Do drugiej masy dodajemy pokruszoną chałwę i posiekane drobno orzechy laskowe. Mieszamy.
- Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – orzechową. Ponownie wyrównujemy wierzch.
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze pieczemy go przez ok. 15-20 min. Następnie zmniejszamy temp do 155-160 C i pieczemy sernik przez 45 -50 min w opcji góra-dół. Sernik powinien być ustawiony na kratce do pieczenia na środkowych widełkach w piekarniku.
- Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Całkwoicie przestudzony wkładamy do lodówki.
- Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża.
- W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą.
- Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu.
- Smacznego!
Uwielbiam figi, czekam na nie aż dojrzeją i pojawią się w sklepie. Świetne połączenie:)
Miło mi
Dziękuję!
Reniu, Twoja kreatywność w tworzeniu zaskakujących połączeń smakowych nie zna granic! Nie pomyślałabym, że rozmaryn może być składnikiem sernika :)) Jakże wzrasta dzięki Tobie spożycie twarogu w naszym kraju
Nie chciałabym żadnych granic przy odkrywaniu nowych smaków

Kasiu, trzeba odważnie próbować i zestawiać ze sobą różne smaki!
Powinnam mieć już swojego dostawcę twarogu
Serdeczności dla Ciebie!
Wygląda wspaniale! Też ostatnio używam fig do wszystkich moich wypieków!
Skoro figi są na czasie, to żal ich nie wykorzystać…:)
Pozdrawiam!
Ten sernik wygląda cudownie w taką jesienną pogodę do filiżanki herbaty wprost idealny
Przepięknie się prezentuje! <3
Miło mi bardzo!