serniki pieczone16.10.20176909
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja
Smacznego
czytaj przepis

Moja sernikowa pasja to już zabawa smakami. I to taka zabawa sprawiająca radość nie tylko mnie samej, ale przede wszystkim podniebieniom innych… Ja bawię się tutaj tworzeniem czegoś nowego na bazie czegoś stworzonego wcześniej. Nie jestem w stanie jednrgo przepisu powtarzać ciągle, w kółko, do znudzenia. Każdę wyciągnięcie tortownicy na sernik to moment, kiedy uruchamia się moja kratywnośc, kiedy zastanawiam się, jakie smaki mogłabym dziś połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…

 

Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki

Składniki

spód

80 g herbatników

garść orzechów laskowych

kilka igiełek świeżego rozmarynu

4 szt pierników

50 g rozpuszczonego masła

masa

500 g tłustego twarogu

500 g półtłustego twarogu

100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej)

4 jajka

mała garść posiekanych orzechów laskowych

100 g posiekanych pierników

100 g chałwy waniliowej

sok z 1/2 cytryny

wierzch

stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką śmietany 18%

posiekane pistacje / pokrojone pierniki / figi / posiekane orzechy laskowe/ gałązki świeżego rozmarynu

 

Wykonanie

  1. Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Orzechy siekamy na drobno.
  4. Twaróg tłusty i półtłusty mielimy.  Miksując, dodajemy po jednym jajku oraz stopioną i przestudzoną czekoladę. Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy wolno do połączenia się składników.
  5.  Masę serową dzielimy na 2 części.
  6. Z pokruszonych pierników zabieramy ok. 2 – 3 łyżki tej kruszonki i odstawiamy np. na spodku.
  7. Do pierwszej części masy twarogowej dodajemy pokruszone pierniki, delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.
  8. Do drugiej masy dodajemy pokruszoną chałwę i posiekane drobno orzechy laskowe. Mieszamy.
  9. Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – orzechową. Ponownie wyrównujemy wierzch.
  10. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze pieczemy go przez ok. 15-20 min. Następnie zmniejszamy temp do 155-160 C i pieczemy sernik przez 45 -50 min w opcji góra-dół. Sernik powinien być ustawiony na kratce do pieczenia na środkowych widełkach w piekarniku.
  11. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Całkwoicie przestudzony wkładamy do lodówki.
  12. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża.
  13. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą.
  14. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu.
  15. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem
inne
Sernikowe popołudnie, czyli autorskie spotkanie w rodzinnym Rzeszowie
serniki pieczone
SERNIK DOSKONAŁY
Komentarze

9 responses to “Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja”

  1. Uwielbiam figi, czekam na nie aż dojrzeją i pojawią się w sklepie. Świetne połączenie:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi 🙂 Dziękuję!

  2. Kasia says:

    Reniu, Twoja kreatywność w tworzeniu zaskakujących połączeń smakowych nie zna granic! Nie pomyślałabym, że rozmaryn może być składnikiem sernika :)) Jakże wzrasta dzięki Tobie spożycie twarogu w naszym kraju 😉

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Nie chciałabym żadnych granic przy odkrywaniu nowych smaków 🙂
      Kasiu, trzeba odważnie próbować i zestawiać ze sobą różne smaki!
      Powinnam mieć już swojego dostawcę twarogu 🙂
      Serdeczności dla Ciebie!

  3. codojedzenia says:

    Wygląda wspaniale! Też ostatnio używam fig do wszystkich moich wypieków!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Skoro figi są na czasie, to żal ich nie wykorzystać…:)
      Pozdrawiam!

  4. mlodakk says:

    Ten sernik wygląda cudownie w taką jesienną pogodę do filiżanki herbaty wprost idealny

  5. Łukasz says:

    Przepięknie się prezentuje! <3

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi bardzo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.