Moja sernikowa pasja to już zabawa smakami. I to taka zabawa sprawiająca radość nie tylko mnie samej, ale przede wszystkim podniebieniom innych… Ja bawię się tutaj tworzeniem czegoś nowego na bazie czegoś stworzonego wcześniej. Nie jestem w stanie jednrgo przepisu powtarzać ciągle, w kółko, do znudzenia. Każdę wyciągnięcie tortownicy na sernik to moment, kiedy uruchamia się moja kratywnośc, kiedy zastanawiam się, jakie smaki mogłabym dziś połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…
Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki
Składniki
spód
80 g herbatników
garść orzechów laskowych
kilka igiełek świeżego rozmarynu
4 szt pierników
50 g rozpuszczonego masła
masa
500 g tłustego twarogu
500 g półtłustego twarogu
100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej)
4 jajka
mała garść posiekanych orzechów laskowych
100 g posiekanych pierników
100 g chałwy waniliowej
sok z 1/2 cytryny
wierzch
stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką śmietany 18%
posiekane pistacje / pokrojone pierniki / figi / posiekane orzechy laskowe/ gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie
- Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
- Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Orzechy siekamy na drobno.
- Twaróg tłusty i półtłusty mielimy. Miksując, dodajemy po jednym jajku oraz stopioną i przestudzoną czekoladę. Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy wolno do połączenia się składników.
- Masę serową dzielimy na 2 części.
- Z pokruszonych pierników zabieramy ok. 2 – 3 łyżki tej kruszonki i odstawiamy np. na spodku.
- Do pierwszej części masy twarogowej dodajemy pokruszone pierniki, delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.
- Do drugiej masy dodajemy pokruszoną chałwę i posiekane drobno orzechy laskowe. Mieszamy.
- Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – orzechową. Ponownie wyrównujemy wierzch.
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze pieczemy go przez ok. 15-20 min. Następnie zmniejszamy temp do 155-160 C i pieczemy sernik przez 45 -50 min w opcji góra-dół. Sernik powinien być ustawiony na kratce do pieczenia na środkowych widełkach w piekarniku.
- Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Całkwoicie przestudzony wkładamy do lodówki.
- Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża.
- W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą.
- Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu.
- Smacznego!
Uwielbiam figi, czekam na nie aż dojrzeją i pojawią się w sklepie. Świetne połączenie:)
Miło mi 🙂 Dziękuję!
Reniu, Twoja kreatywność w tworzeniu zaskakujących połączeń smakowych nie zna granic! Nie pomyślałabym, że rozmaryn może być składnikiem sernika :)) Jakże wzrasta dzięki Tobie spożycie twarogu w naszym kraju 😉
Nie chciałabym żadnych granic przy odkrywaniu nowych smaków 🙂
Kasiu, trzeba odważnie próbować i zestawiać ze sobą różne smaki!
Powinnam mieć już swojego dostawcę twarogu 🙂
Serdeczności dla Ciebie!
Wygląda wspaniale! Też ostatnio używam fig do wszystkich moich wypieków!
Skoro figi są na czasie, to żal ich nie wykorzystać…:)
Pozdrawiam!
Ten sernik wygląda cudownie w taką jesienną pogodę do filiżanki herbaty wprost idealny
Przepięknie się prezentuje! <3
Miło mi bardzo!