Podbiła serca od samego początku. Najpierw swoim zapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną.
Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń. Przedświąteczne porządki odświeżają naszą przesterzeń, którą układamy na nowo, usuwając z niej zbędne, nieużywane przedmioty.
Szerzej otwieram okna, w pobliskiej kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta!
Składniki
ciasto
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g dobrego, zimnego masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
masa
3 jajka
250 g śmietanki 36%
sok z 3 cytryn
2 łyżki wiórków kokosowych
80 g cukru pudru
Wykonanie
- Skłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min.
- W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka wbijamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
- Z cytryn wyciaskamy sok, który cienką strużką wlewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.
- W osobnym naczyniu miksujemy zimną śmietankę, do której dodajemy wiórka kokosowe.
- Masę jajeczno-cytrynową łączymy ze śmietanką. Całość można przemieszać łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach.
- Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy.
- Tartę pozostawiamy do ostygnięcia.
- Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!
Czy śmietankę należy ubić aby ją połączyć z kremem cytrynowym?
Tak, tak 🙂 W punkcie 5 jest to zaznaczone. Pozdrawiam!