na słodko24.03.20188362
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa
Smacznego
czytaj przepis

Podbiła serca od samego początku. Najpierw swoim zapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną.

Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń. Przedświąteczne porządki odświeżają naszą przesterzeń, którą układamy na nowo, usuwając z niej zbędne, nieużywane przedmioty. 

Szerzej otwieram okna, w pobliskiej kwiaciarni kupuję łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej.  I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta!

Składniki

ciasto

1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)

100 g dobrego, zimnego masła

3 płaskie łyżki cukru pudru

masa

3 jajka

250 g śmietanki 36%

sok z 3 cytryn

2 łyżki wiórków kokosowych

80 g cukru pudru

Wykonanie

  1. Skłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min.
  3. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka wbijamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę. 
  4. Z cytryn wyciaskamy sok, który cienką strużką wlewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.
  5. W osobnym naczyniu miksujemy zimną śmietankę, do której dodajemy wiórka kokosowe.
  6. Masę jajeczno-cytrynową łączymy ze śmietanką. Całość można przemieszać łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach.
  7. Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy.
  8. Tartę pozostawiamy do ostygnięcia. 
  9. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. 
  10. Smacznego!

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem
zupy
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów
serniki na zimno
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko
Komentarze

2 responses to “Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa”

  1. Anonymous says:

    Czy śmietankę należy ubić aby ją połączyć z kremem cytrynowym?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak, tak 🙂 W punkcie 5 jest to zaznaczone. Pozdrawiam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.