Taka tarta może uprzyjemnić Ci każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że nie znajdziesz osoby, której by nie posmakowała!
Polecam bardzo gorąco!
Składniki i wykonanie
ciasto
1 szklanka mąki pszennej tortowej
120g zimnego, dobrego masła
2 łyżki cukru pudru (lub 1 łyżka cukru pudru i 1 opakowanie cukru waniliowego)
Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min.
200 g masy kajmakowej
Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem.
masa serowa
500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy)
4 łyżki cukru pudru lub więcej wg uznania
2,5 łyżeczki żelatyny podgrzane do rozpuszczenia w 3 łyżkach mleka
100 g śmietanki 36%
Żelatynę podgrzewamy w mleku, ciągle mieszając. Twaróg miksujemy z cukrem i śmietanką. Gdy masa stanie się pulchna, wlewamy powoli przestudzone mleko z żelatyną. Masę wykładamy na kajmak i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce.
wierzch
kakao do posypania
Gotową tartę posypujemy kakao.
Mniam wygląda bardzo kusząco idealna do porannej kawki:)
Zamierzam zrobić tartę na nadchodzące święta. Mam pytanie natury technicznej . Jaka średnicę miała Pani forma do tarty ? Mam w domu dwie, jedna ma 32 ,druga 25 i nie wiem,której użyć aby starczyło składników 🙂
Ja zazwyczaj robię tartę w formie 24 lub 26cm.
Powodzenia! 🙂