na słodko14.02.2018153833
Krucha tarta serowa z kajmakiem
Smacznego
czytaj przepis

Taka tarta może uprzyjemnić Ci każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że nie znajdziesz osoby, której by nie posmakowała!

Polecam bardzo gorąco!

Składniki i wykonanie

ciasto

1 szklanka mąki pszennej tortowej

120g zimnego, dobrego masła

2 łyżki cukru pudru (lub 1 łyżka cukru pudru i 1 opakowanie cukru waniliowego)

Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min.

200 g masy kajmakowej

Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem.

masa serowa

500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy)

4 łyżki cukru pudru lub więcej wg uznania

2,5 łyżeczki żelatyny podgrzane do rozpuszczenia w 3 łyżkach mleka

100 g śmietanki 36%

Żelatynę podgrzewamy w mleku, ciągle mieszając. Twaróg miksujemy z cukrem i  śmietanką. Gdy masa stanie się pulchna, wlewamy powoli przestudzone mleko z żelatyną. Masę wykładamy na kajmak i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce. 

wierzch

kakao do posypania

Gotową tartę posypujemy kakao.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Moja książka – “Serniki słodkie i wytrawne” – premiera
zupy
Zupa z dyni, marchewki i imbiru
na słodko
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce
Komentarze

3 responses to “Krucha tarta serowa z kajmakiem”

  1. mlodakk says:

    Mniam wygląda bardzo kusząco idealna do porannej kawki:)

  2. Basia says:

    Zamierzam zrobić tartę na nadchodzące święta. Mam pytanie natury technicznej . Jaka średnicę miała Pani forma do tarty ? Mam w domu dwie, jedna ma 32 ,druga 25 i nie wiem,której użyć aby starczyło składników 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Ja zazwyczaj robię tartę w formie 24 lub 26cm.
      Powodzenia! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.