Czekamy na nie cały rok. Truskawki! W tym roku wykorzystałam je już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie!
Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi.
Składniki na 6 tartaletek
ciasto
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g dobrego, zimnego masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
masa
250 g serca mascarpone
250 g śmietanki 36%
5 łyżek masy krówkowej
nadzienie
truskawki, borówki
Wykonanie
Nasze nowe miejsce odkryte na kulinarnej mapie Krakowa – Trattoria La Campana przy ul. Kanonicznej. Urzekł nas spokojny, przypominjący zieloną enklawę ogródek.
Leave a Reply