kulinarne podróże12.08.20165058
Istryjskie smaki i inspiracje
Smacznego
czytaj przepis

 

 

 

20160723_123557

Mówi się, że podróże kształcą. Czegoś nas uczą. Mnie przede wszystkim inspirują. A jeśli coś mnie inspiruje, zaczynam się czuć cudownie, przybywa mi energii i wigoru, chęci do działania.

Każda podróż to okazja do poznania czegoś nowego, odkrycia niezannego. Od pewnego czasu bardzo zwracam uwagę na smaki, zapachy, kolory. Coraz częściej łapię to wszystko w fotograficzne kadry, choć doskonale wiem, że tak naprawdę nie oddadzą one prawdziwości danej chwili.

Chorwacka Istria. Lipiec. Cudny, słoneczny czas. Wypoczywamy rodzinnie i te chwile są tylko nasze.

 

20160722_143212

20160722_121653

 

Podróżowanie z dzieckiem ma inny wymiar. Nigdzie się nie spieszymy, nie wyznaczamy długich tras. Stawiamy na spontanicznośc. Okazuje się, że możemy wtedy zobaczyć dużo, dużo więcej, czego nie dostrzeglibyśmy w czasie wyprawy bez małego człowieka. Mamo, spójrz! Mamo, popatrz tam! Mamo, co to? Mamo, dlaczego to takie jest? Mamo…jak tu uroczo!

 

20160722_140549

 

Wydaje się, że zapach lawendy towarzyszy nam w  każdym zakątku Chorwacji. Odświeża, sprawia, że poprawia się nasze samopoczucie. Przyznaję, że rozkochałam się w tym aromacie. Obcowanie z nim sprawiło, że w mojej głowie pojawił się pomysł na kolejny przepis na sernik do mojej powstającej książki z sernikami. Sernik z lawendowym miodem…Brzmi pysznie, prawda?

 

20160722_111627

 

20160726_152634

 

Letni wypoczynek to dla mnie czas twórczej pracy. Kończę książkę z przepisami na uwielbiane przeze mnie ciasta – serniki. Spokój, cisza, piękne nadmorskie krajobrazy sprawiają, że przybywa mi pomysłów, aż się palę, aby siąść i pisać. Późną nocą, zamiast spać, siadam na tarasie i w towarzystwie rozgwieżdżonego nieba piszę, piszę i piszę.

 

20160723_174655

 

 

13619969_1122947291082552_2245590805187357747_n

 

Jemy głównie ryby i owoce morza. Często sami kupujemy rano świeże produkty na targu rybnym i potem grillujemy. Ale również sprawdzamy polecane i wysoko oceniane miejsca, gdzie można wspaniale zjeść.

 

20160727_151305

 

20160727_151251

 

Taka podróż to zastrzyk pozytywnej energii, odpoczynek, ale także moc twórczych inspiracji, czas przemyśleń, który akurat u mnie zaowocował wieloma, wieloma zmianami i decyzjami…

 

20160722_121334

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI
na słono
Kopytka z sosem pieczarkowym
na słodko
Panna cotta z japońską herbatą matcha
Komentarze

8 responses to “Istryjskie smaki i inspiracje”

  1. Mon says:

    Uwielbiam czytac Twoje przemyślenia :-*

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi bardzo! 😉

  2. Sachmey says:

    Pięknie to ujęłaś.Az miło się czyta.I do tego bardzo ciekawe zdjęcia.:)
    zapraszam do mnie sachmey.blogspot.com

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziekuję!
      Zapraszam po więcej 😉

  3. Kasia says:

    Jestem za, sernik z lawendowym miodem musi smakować niebiańsko 🙂
    Tyle słońca na Twoich zdjęciach, od razu mi cieplej 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Kasiu, smakuje słodko i kwiatowo zarazem.
      Dziękuję za miłe słowa! 😉
      Uściski!

  4. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you can be a great author. I will always bookmark your blog and will often come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice evening!

  5. Alison North says:

    My spouse and I stumbled over here different web address and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page for a second time.

Leave a Reply

Your email address will not be published.