zupy24.06.20187983
Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka
Smacznego
czytaj przepis

Ta zupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna.

A oto jak ją zrobiłam

Składniki na 4 duże porcje

1/4 średniej dyni

1 duży batat

1 pietruszka korzeń

1 marchew

4-5 ząbków czosnku

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

szczypta słodkiej papryki

1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

szczypta suszonego tymianku

sól, pieprz

100 ml śmietanki 30%

1 łyżka sou sojowego

kawałek oscypka

świeże listki mięty

Wykonanie

  1. Do dużego garnka wkładamy obrane i pokrojone w dużą kostkę jarzyny. Całość zalewamy wodą, ok. 2l. Dorzucamy jeszcze obrane i lekko nacięte nożem ząbki czosnku. Całośc gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowane, miękkie jarzyny umieszczamy w blenderze z 1/3 wody, w kórej się gotowały. Wlewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem.
  3. Krem ponownie wlewamy do garnka, łączymy z pozostałą wodą i doprawiamy do smaku.
  4. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem”
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
na słodko
Brownie porzeczkowe i o tym, jak maluję swoją rzeczywistość w lepszych barwach
Komentarze

3 responses to “Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka”

  1. Klara says:

    ale obłędny przepis! :O zaraz sięgam po mojego ronica i biorę się do roboty!

  2. aaa says:

    Hmm, większość składników nie jest użyta w samym przepisie. Chyba, że przyprawy i np. sos sojowy kryją się pod “doprawiamy do smaku”?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dokładnie tak! 🙂 Jako że reszta składników to produkty służące przyprawianiu, pozwoliłam je sobie jąć w tych właśnie słowach. Myślę, że jeśli ktoś wykonuje danie według przepisu, to na samym początku przygotowuje składniki, więc nie ma obawy, że coś ominie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.