na słodko28.06.201811082
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Smacznego
czytaj przepis

Każdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji.

Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj!

A jak przygotować takie ciasto?

Składniki (na tortownicę 24cm)

50g świeżych drożdży

200ml mleka 3,2%

2 żółtka + 1 jajko

100g cukru pudru

100g stopionego, przestudzonego masła

500g mąki pszennej (użyłam tortowej)

500g truskawek

kruszonka ( 50g masła+2 łyżki cukru pudru+2-3 łyżki mąki)

Wykonanie

  1. Przygotowujemy rozczyn: w misie miksera rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dodajemy lekko ciepłe mleko. Miksujemy do połączenia się składników, misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. W osobnej misie miksujemy żółtka, jajko z cukrem na puszysty kogel mogel.
  3. Stapiamy masło i ostawiamy do przestudzenia.
  4. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, stopione chłodne masło i mąkę. Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Umyte truskawki kroimy na połówki lub grube plastry. Układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. 
  6. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce.
  7. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min.
  8. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe!
  9. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik dla początkujących
na słono
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów
na słono
Chleb pszenno – żytni z otrębami i szałwią i o pewnym październikowym wieczorze
Komentarze

2 responses to “Ciasto drożdżowe z truskawkami”

  1. Izabela S. says:

    Ciasto drożdżowe z truskawkami wygląda obłędnie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.