Moja córka tak bardzo lubi lody, że to właśnie jej ulubiony deser stał się inspiracją do przygotowania uproszczonej wersji domowych lodów. Zazwyczaj robię je na śmietance z całym rytuałem chłodzenia, a następnie ucierania w sorbetierze. Nasze ulubione to waniliowe z kawałkami czekolady. Z racji tego, że waniliowe szybko się skończyły, a nie było czasu na nową produkcję, postanowiłam pójść trochę na skróty i wypróbować prosty przepis wymyślony tuż po zlustrowaniu lodówki, w której miałam pół kubka śmietanki, mleko skondensowane słodzone i kubek jagód prosto z rynku. Szybkie połączenie tych składników zaowocowało po kilku godzinach owocowym smacznym deserem lodowym.
A jak szybko przygotować takie lody?
Składniki
1 spora szklanka świeżych jagód
1/2 małego kubka śmietanki 36% (ok. 100g)
kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (dodaj do swojej ulubionej słodkości)
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do czystego pojemnika z zamykanym wieczkiem.
- Pojemnik wkładamy do zamrażarki.
- Co 30min (w ciągu1,5h) wyjmujemy i otwieramy pojemnik, aby kilka razy przemieszać masę. Za każdym razem należy ją wygładzić.
- Przed podaniem wyjmij pojemnik, aby lekko odtajał. Wtedy lody łatwiej się nabiorą na łyżkę.
- Smacznego!
Poranne szukanie inspiracji przy pysznej kawie
Mama i Córka. Sobota. Lato i lody.
Wakacyjne poranki. A każdy coraz kreatywniejszy. Oprócz lodów budujemy, układamy choreografię do muzyki Męskiego Grania, eksperymentujemy w kuchni i … wspólnie tworzymy papierowe zabawki według projektu najmłodszej domowniczki.
Często jest tak, że bierzemy hulajnogi i razem mkniemy właśnie na ulubione lody. Niech żyje lato!
Leave a Reply