Wczoraj z rana zostałam obdarowana ogromnym koszem dojrzałych węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam!
To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje “cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta.
Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany!
Składniki
ciasto
270 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki tortowej orkiszowej (można użyć w całości zwykłej tortowej)
125 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
nadzienie
700g – 800g śliwek węgierek
garść płatków migdałowych
1 kopiata łyżka cukru kryształu
Wykonanie
Kruche ciasto ze śliwkami – klasyk wśród deserów późnego lata. Lubicie?
Leave a Reply