na słodko13.02.201448516
Beziki kardamonowo-cynamonowe
Smacznego
czytaj przepis

Zwykłe beziki o niezwykłym smaku. Zimowa kompozycja smaku i aromatu. Mieszanka  kardamonu i cynamonu nadała im ciekawy smak.Uświetniły rodzinną uroczystość.
Zapakowane w zgrabną paczuszkę stanowiły idealny prezent dla moich gości na zakończenie spotkania.

Składniki:
5 białek
150g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę (przed ubiciem powinny zyskać temperaturę pokojową). Przesiać cukier puder oraz mąkę, dodać cynamon, kardamon oraz ocet. Ubijać dalej. Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, na papier do pieczenia wyciskać małe beziki w dowolnych kształtach.
Piekarnik nagrzać do 180C. Wstawić blachę z bezami. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec ok. 50min. Suszyć w otwartym piekarniku najlepiej całą noc, jeśli beziki pieczemy wieczorem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą
na słono
Tarta z kurkami, boczkiem i salami
na słono
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym
Komentarze

16 responses to “Beziki kardamonowo-cynamonowe”

  1. uwielbiam bezy, z kardamonem nie jadłam, ale podejrzewam że dużo straciłam 🙂

  2. RedHead says:

    W takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Pycha! 🙂

  3. Karmel says:

    cudowne! mogłabym być Twoim gościem codziennie:))

  4. Ola says:

    chciałabym dostać taki prezencik:)

  5. Olka says:

    Uwielbiam kardamon….i bezy….ale takich bezików to jeszcze nie kosztowałam. Nie masz tam na zbyciu takiej paczuszki….?;))

  6. Aska gotuje says:

    smaczne polaczenie:)

  7. Amber says:

    Reniu,
    bardzo chciałabym dostać taki pyszny upominek.
    Beza z kardamonem muszą bosko smakować!

  8. Ivka says:

    Domowe beziki- coś pysznego!

  9. Anika says:

    Bardzo zgrabne te beziki! Musiały smakować obłędnie!:)

  10. Martha says:

    Cudne beziki! : )
    Równiutkie i idealne pyszności.

  11. Well I definitely liked reading it. This post offered by you is very constructive for proper planning.

  12. Sam Powell says:

    Greetings, I believe your web site could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!

  13. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding anything completely, however this piece of writing provides nice understanding even.

  14. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  15. Ryan Grant says:

    Hi there, I found your website by way of Google at the same time as searching for a comparable topic, your web site came up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  16. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

Leave a Reply

Your email address will not be published.