Dlaczego sernik jesienny? A dlatego, że kojarzy się z jesiennymi smakami, z figami, orzechami i migdałami. Gałązki rozmarynu sprawiają, że sernik pachnie odświeżająco. W środku króluje wanilia z cytryną, zaś wierzch jest wprost spełnieniem marzeń naszego podniebienia. Polewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia.
A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym?
Składniki
spód czekoladowy
80g gorzkiej czekolady
60g masła (dodałam masła solonego – jest super!)
1 płaska łyżka cukru pudru
1 jajko
masa serowa
1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
250g serka mascarpone
200g śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 jajek
wierzch
masło orzechowe (2 łyżki)
śmietanka 30% (2 łyżki)
maliny/borówki/figi
orzechy laskowe/migdały
gałązki rozmarynu
Wykonanie
- Spód: w rondelku z grubym dnem umieść masło, połamaną czekoladę, cukier. Podgrzej na małym ogniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. rondelek zdejmij z ognia, niech masa przestygnie. Do przestudzonej masy wbij całe jajko i za pomocą miotełki/rózgi połącz z masą. Masę czekoladową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz spód przez ok. 5-7min.
- W misie miksera umieść zmielony wcześniej twaróg. Miksuj, dodając po kolei resztę składników: po jajku, następnie cukier, mascarpone, wanilię, sok z cytryny, na samym końcu śmietankę.
- Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu.
- Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Wierzch: w małym garnuszku rozpuść masło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj! Masło ma się tylko ładnie połączyć ze śmietanką w trakcie podgrzewania. Masa nie może być gorąca, tylko lekko ciepła.
- Masłem orzechowym posmaruj wierzch przestudzonego sernika. Wyłóż gęsto owoce oraz pokrojone kawałki figi. Udekoruj orzechami i migdałami.
- Ciesz swe podniebienie sernikiem!
Genialny sernik!
Bardzo dziękuję! 🙂