na słodko12.11.20178263
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą
Smacznego
czytaj przepis

Zawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki, które często piekę w domu będą świetnie smakować z takim owocowo-lawendowym nadzieniem. I tak też smakowały! Lawenda górą!

Składniki (na 15 – 16 sztuk)

50 g świeżych drożdży

250 ml mleka

100 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 żółtka

70 g stopionego masła

500 g mąki pszennej tortowej

kilka łyżeczek konfitury śliwkowej i kilka dżemu z brzoskwinią i lawendą (Łowicz)

2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek

Wykonanie

  1. Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę.
  3. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut.
  4. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność.
  5. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek.
  6. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę.
  7. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.4
na słodko
Maślana tarta kajmakowa z figami, orzechami i białą czekoladą
na słodko
Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym
Komentarze

3 responses to “Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą”

  1. mlodakk says:

    Ja uwielbiam lawendę w kominkach zapachowych zapach cudowny. Co do drożdżówek z lawendą(dżemem lawendowym) to nie jadłam

  2. Kasia says:

    Bułeczki jak marzenie, do tego tylko szklanka mleka i jestem w niebie…
    Ja zawsze rozciągam ciasto na blacie, tak, żeby miało ok 1,5 cm grubości i wykrawam czymś kółka, wtedy bułki wychodzą równe. Jednak Ty nie miałaś z tym problemu, wyszły idealnie równiutkie 🙂

  3. Pyszne! Takie drożdżówki to ja bardzo lubię 🙂 A z lawendą to muszą być znakomite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.