Od dziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe!
A jak przygotować takie ciasto czekoladowe?
Składniki
150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady
200 g masła
1,5 szklanki cukru do wypieków
1 łyżeczka esencji waniliowej
150 ml mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 jajka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 – 4 łyżki powideł śliwkowych (moje powidła miały w sobie dodatek czekolady)
wierzch
50 g gorzkiej czekolady
plasterek masła
2-3 łyżki śmietanki kremówki
posiekane orzechy laskowe
Wykonanie
Leave a Reply