na słono04.11.20186701
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem
Smacznego
czytaj przepis

Od czasu do czasu piekę tartę w wersji słonej. Do późnych dni lata i wczesnej jesieni w naszym zieleniaku mogłam z powodzeniem dostać kurki. Połączyłam je z chudym boczkiem wędzonym i świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie.

Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także zastąpić cieniutkimi plastrami prosciutto, a kurki w przypadku niedostępności – innymi grzybami. Próbujcie, zmieniajcie, cieszcie się jej przygotowaniem i częstowaniem innych!

Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem kłania się!

Tartę można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej. Składniki pozostają bez zmian.

Podstawą ciasta jest dobre masło. Na jego jakości nie oszczędzam, bo wiem, że zaowocuje to kruchością ciasta i jego maślanym smakiem.

Składniki

ciasto

125-135g zimnego masła

160-170g mąki pszennej tortowej

1 łyżka wody

nadzienie

100g świeżych kurek lub innych dostępnych grzybów (można także użyć suszonych, wcześniej namoczonych)

100g boczku wędzonego

50-80g tartego sera żółtego

1 szklanka (jogurt naturalny ze śmietaną 18% w proporcji pół na pół)

1 żółtko

2-3 łyżki tartego parmezanu

gałązki świeżego tymianku

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta czosnku granulowanego

sól, pieprz

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można podsypać je mąką. Gotowe schładzamy w lodówce przez ok.pół godziny.
  2. Przygotowujemy nadzienie. Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie słupki boczek. Delikatnie ściągamy z patelni, zostawiając na niej wytopiony z boczku tłuszcz, na którym podsmażamy kurki. Grzyby podsmażamy szybko, często je obracając na patelni. Ściągamy z ognia, odstawiamy.
  3. W małej miseczce łączymy jogurt ze śmietaną, tymiankiem, gałką, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Na samym końcu dodajemy żółtko i całość łączymy ze sobą.
  4. Ser żółty ścieramy i także łączymy z masą śmietanowo-jogurtową.
  5. Formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem, które nakłuwamy gęsto widelcem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy w opcji góra-dół.
  6. Po 20-25 min pieczenia otwieramy piekarnik i wyciągamy na wpół upieczoną tartę. Wykładamy podsmażone grzyby, boczek, a następnie masę jogurtową. Całość po wierzchu posypuję jeszcze dodatkowo tartym parmezanem.
  7. Pieczemy jeszcze 20 -30 min. na złoty kolor.
  8. Tarte dekoruję gałązkami tymianku.
  9. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Najlepsze bułeczki z serem i fragment mojej książki “Niebo nad lasem”
zupy
Zupa z dyni, marchewki i imbiru
inne
Cykl wpisów “Lato herbatą pachnące” – herbata lawenda z szałwią i kwiatem lipy
Komentarze

One response to “Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem”

  1. napiecyku says:

    Pyszna, jesienna tarta – uwielbiam takie smaki 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.