Od czasu do czasu piekę tartę w wersji słonej. Do późnych dni lata i wczesnej jesieni w naszym zieleniaku mogłam z powodzeniem dostać kurki. Połączyłam je z chudym boczkiem wędzonym i świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie.
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także zastąpić cieniutkimi plastrami prosciutto, a kurki w przypadku niedostępności – innymi grzybami. Próbujcie, zmieniajcie, cieszcie się jej przygotowaniem i częstowaniem innych!
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem kłania się!
Tartę można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej. Składniki pozostają bez zmian.
Podstawą ciasta jest dobre masło. Na jego jakości nie oszczędzam, bo wiem, że zaowocuje to kruchością ciasta i jego maślanym smakiem.
Składniki
ciasto
125-135g zimnego masła
160-170g mąki pszennej tortowej
1 łyżka wody
nadzienie
100g świeżych kurek lub innych dostępnych grzybów (można także użyć suszonych, wcześniej namoczonych)
100g boczku wędzonego
50-80g tartego sera żółtego
1 szklanka (jogurt naturalny ze śmietaną 18% w proporcji pół na pół)
1 żółtko
2-3 łyżki tartego parmezanu
gałązki świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czosnku granulowanego
sól, pieprz
Wykonanie
Pyszna, jesienna tarta – uwielbiam takie smaki 🙂