na słodko09.01.202233180
CIASTO Z ŻURAWINĄ I SOKIEM JABŁKOWYM
Smacznego
czytaj przepis

To ciasto marzyło mi się już od kilku dobrych lat. Przed Bożym Narodzeniem postanowiłam je zrobić. Upiekłam. A potem raczyłam się nim na słodkie śniadanie każdego świątecznego poranka. Wręcz wybornie smakowało maczane w mocnej, aromatycznej kawie!

Upieczcie je sobie i poczujcie, jak cudownie smakuje!





Co jest potrzebne?

ciasto
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
50 g masła 
1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego
otarta skórka z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka świeżej żurawiny
kruszonka
1/2 szklanki mąki
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych

2-3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie

Jajka z cukrem ubijamy na kogel mogel. Następnie partiami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekane masło oraz wlewamy sok jabłkowy. Jeszcze otarta skórka z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Gdy masa jest gotowa, wrzucamy przepołowioną żurawinę.
Na patelni stapiamy masło na kruszonkę. Chwilę czekamy, aż przestygnie. Dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i całość pokrywamy kruszonką, rozcierając ją w palcach. Posypujemy migdałami. Kilka połówek żurawiny możemy także wyłożyć na kruszonkę. Pieczemy w 180C przez ok. 60minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wybornie smakuje maczane w kawie.

Szczęśliwego Nowego Roku!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
podróże
Podkarpackie klimaty bliskie sercu – w pracy nad książką
na słodko
Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
serniki pieczone
SERNIK WIOSENNY Z RICOTTĄ
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.