
Jaglany torcik z jabłkami to lekko zmodyfikowana wersja wypieku pochodzącego z mojej książki SERNIKI SŁODKIE I WYTRAWNE, został przygotowany specjalnie dla mojej małej Solenizantki.
Pięć lat życia mojej córeczki minęło…nie wiem, kiedy… Każdego dnia jest dla nas pociechą, radością. Każdego dnia czymś nas zaskakuje – swoją niezwykłą wrażliwością, swoimi pomysłami, swoją wolnością myślenia, swoimi pasjami. Jej ogromny upór wcale nas nie przeraża – przeciwnie, daje nadzieję, że kiedyś będzie wytrwale dążyła do swoich celów i nie ustępowała w realizacji planów czy marzeń pomimo przeszkód i przeciwności losu…
100 lat Córciu w szczęściu i miłości!

Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią.


A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami?
Składniki
spód
100 g herbatników pełnoziarnistych
50 g roztopionego masła
mus jabłkowy
5 jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
4 goździki
1,5 łyżki brązowego cukru
ziarenka z 1/3 laski wanilii
masa jaglano-twarogowa
150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g twarogu półtłustego
3 mniejsze jajka lub 2 duże
3 -4 łyżki cukru pudru
sok i skórka otarta z 1/3 cytryny
ziarenka z 1/3 laski wanilii
Wykonanie
- Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na “piasek”. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wylepiamy spód, ugniatamy i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus.
- Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
- Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
- Z lodówki wyjmujemy tortownicę. Na herbatnikowy spód wykładamy mus jabłkowy, wygładzamy delikatnie.
- Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C, podpiekamy przez 5-8 min.
- Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min.
- Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
- Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami.
- Smacznego!

Uuu, prezentuje się super! Ciekawa jestem jak torcik wyglądał z wierzchu 🙂