serniki pieczone05.10.20195460
Sernik z soloną wanilią – hit!
Smacznego
czytaj przepis

Zatęskniłam za wynalezieniem nowego smaku sernika… Nie chciałam, aby był pełen różnorodnych składników, lecz przeciwnie – zawierał ich jak najmniej, aby móc podkreślić ich walor. Na myśl przyszło mi mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem… I wtedy właśnie postanowiłam, że mój nowy smak sernika będzie zawierał w sobie sól. Aby nadać masie smak,  doprawiłam ją sporą ilością wanilii, którą następnie posoliłam! I wyszło niebo w gębie!  Sernik z soloną wanilią! Sernik jest kremowy, mazisty, bardzo waniliowy. Solą posypałam także ugnieciony już spód z herbatników. Dla przełamania wanilii w twarogu dodałam odrobinę soku ze świeżej cytryny. 

Próbujcie!

A czeho potrzebujesz, aby upiec sernik z soloną wanilią?

spód

150 g herbatników

80 g stopionego masła

szczypta soli

masa serowa

800 g tłustego twarogu dwukrotnie mielonego

400 g półtłustego twarogu dwukrotnie mielonego

5 jajek

ziarenka wanilii z całej laski

niepełna szklanka cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

odważna szczypta soli

Wykonanie

spód

Herbatniki zblenduj na “piasek”, dodaj stopione masło i taką masą wylep tortownicę 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Uklep spód i lekko oprósz solą.

masa serowa

Oba rodzaje twarogu zmiel dwukrotnie, przełóż do misy miksera, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach. W trakcie miksowania dodawaj po całym jajku. Z laski wanilii wydrąż końcówką ostrego noża wszystkie ziarenka, dodaj do miksowanej masy. Teraz czas na sok z cytryny i sól. 

Masę serową przełóż na herbatnikowy spód, wyrównaj wierzch, aby nie było na nim pęcherzyków powietrza. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C w opcji pieczenia góra-dół. Piecz w tej temperaturze przez 30 min, a następnie kolejne 30-40min w 170C. Upieczony sernik studź w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu sernik schłodź w lodówce. A następnie smakuj, smakuj, smakuj…

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
serniki na zimno
Kokosowy sernik na zimno
na słono
Fritatta z szynką i warzywami
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.